Stemacteur en dan? Zo zet je jezelf in de markt!

13-02-2019

“Wat ontzettend belangrijk is, is dat je onderneemt in dit vak. Het is namelijk niet zo dat klussen vanzelf naar je toekomen.”

Je volgt een workshop van twaalf weken en maakt kennis met alle facetten van het vak stemacteren. Maakt dit je meteen een goede voice-over? Nee, zegt Barnier Geerling. Als eigenaar van Stemacteren.nl vindt hij het belangrijk dat zijn cursisten zich realiseren wat erbij komt kijken als je van stemacteren je beroep wil maken. “Ik heb zelf een poos Rechten gestudeerd, maar zou een waardeloze jurist zijn!”

Barnier is al 25 jaar stemacteur en geeft in zijn eigen bedrijf sinds 2000 workshops die zijn gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt als stemacteur. Hij doet dit samen met andere stemacteurs én regisseurs die jarenlange ervaring hebben in de stemmenindustrie. “Over stemacteren kun je lang praten, maar je moet het vooral gewoon doen. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen de cursus kan volgen. Het is waanzinnig leuk om cursisten te laten zien en horen wat er allemaal mogelijk is met hun stem.”

“Niet iedereen die de cursus volgt doet dit omdat hij op professioneel gebied iets met stemacteren wil gaan doen: zo was er eens een procureur generaal die wilde leren stemacteren om zijn kleinzoon te kunnen voorlezen. Ook zijn er mensen die er al hun leven lang van dromen om eens een commercial, video of animatie in te spreken en die de cursus doen om die wens in vervulling te laten gaan. En soms blijkt dat iemand die de cursus niet doet met de intentie van stemacteren zijn of haar beroep te maken, wel het talent daarvoor heeft!”

Goed zijn in je vak

Wanneer ben je goed? Wanneer heb je het in je? En wat zijn de eigenschappen die een goede stemacteur nodig heeft? “Op nummer één staat natuurlijk met stip dat je goed moet zijn in je vak. Bij Stemacteren.nl zijn we eerlijk en realistisch: niet iedereen kan stemacteren. Goed zijn in je vak betekent dat je er alles aan doet om beter te worden. Vergelijk het met topsporters of muzikanten: ze zijn fantastisch in wat ze doen, maar trainen en oefenen elke dag om zichzelf te verbeteren. Als stemacteur is zes uur per dag trainen natuurlijk niet haalbaar, maar als je goed wil zijn in stemacteren, is het wel iets waar je met liefde elke dag mee bezig wil zijn. Wat heel belangrijk is in dit vak, is dat je lef hebt. Wees niet bang om op je bek te gaan en heb de ballen om fouten te maken!”

Een passie voor het vak is een musthave, anders kom je volgens Barnier niet ver. “Stemacteurs die goed zijn in wat ze doen, zijn over het algemeen ook de acteurs die heel erg blij worden van wat ze doen. Natuurlijk is het geweldig als je met stemacteren geld kunt verdienen, maar het moet iets zijn wat je niet persé doet voor het geld. Het is belangrijk dat je een leuk en fijn mens bent om mee te werken. Zelf zit ik liever een dag in de studio met mensen met wie ik het leuk heb, dan met mensen met wie ik het niet leuk heb. Je uitstraling en wie je bent, is in dit vak dus ontzettend belangrijk. En dat brengt me op het volgende: oprechtheid. Speel nooit een rol om in de wereld van het stemacteren binnen te komen, maar wees jezelf, dan ben je echt.”

Pak die telefoon en bel!

Je hebt een goede stem, je kunt goed acteren en bent een leuk mens? Succes gegarandeerd? Nee. Er komt namelijk nog iets bij, wat sommige mensen misschien wel een beetje afschrikt. “Wat ontzettend belangrijk is, is dat je onderneemt in dit vak. Het is namelijk niet zo dat klussen vanzelf naar je toekomen. “Het ondernemerschap is voor mensen die dit niet gewend zijn vaak het gedeelte wat het meest spannend is. Maar feitelijk is het heel simpel: zorg ervoor dat je weet waar je terecht moet voor je opdrachten. Als je weet welke kant je met je stem op zou willen, ga dan kijken wie die film, video, documentaire of commercial die jij graag zou willen inspreken heeft geproduceerd. Google, lees, bezoek websites én wat ik nog steeds de beste methode vind: pak die telefoon en bel. Vluchtig contact via e-mail is misschien wel van deze tijd, maar in dit vak niet de juiste wijze om eruit te springen.”

Bellen naar een potentiële opdrachtgever? Eh… En dan? Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Volgens Barnier is het belangrijk dat je niet belt om te leuren om werk. “Ik zeg in de cursus vaak: wees geen zwerver. Wat ik daarmee bedoel is dat het heel onaantrekkelijk is om je hand op te houden voor geld terwijl de ander helemaal niets van je weet. Hoe vaak word je in het Vondelpark wel niet aangesproken door iemand die vraagt om geld? Als je iemand niet kent, loop je meestal liever door. Maar wanneer je zijn persoonlijke verhaal kent, reageer je waarschijnlijk anders. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het belangrijk is om een relatie op te bouwen met je potentiele werkgevers.”

Toptalent worden

Barnier begon op zijn zestiende met stemacteren en koos er destijds voor om deze telefoongesprekken met een beetje humor aan te pakken. Hij belde naar opdrachtgevers en zei dan: “Goedemiddag, u spreekt met Barnier. Ik zit nog niet in jullie bestand; hoe kan dat?!” Deze aanpak viel niet altijd in goede aarde, maar vaak wel. De manier waarop je contact maakt, moet een manier zijn die bij je past als persoon. “Je moet je bedenken: waar zit mijn kracht en waar zit mijn werk? Zoek een manier die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Ik raad cursisten aan om een bestandje bij te houden van benaderde bedrijven en hierbij aan te geven met wie je een leuk gesprekje had en met wie niet. Ook hiervoor geld weer: blijf ervoor werken!”

Stel je nu voor dat je een fantastische klus binnensleept is het ook niet zo dat de daaropvolgende opdrachten vanzelf binnenstromen. “Het is misschien niet leuk om te horen, maar er bestaat niet zoiets als een magisch plan dat je kunt toepassen. Het enige magische dat je zelf kan doen is: doen. En blijven doen. Kortom: zorg ervoor dat je enthousiast, positief en oprecht bent en dat je intenties kloppen en ga er dan voor de volle honderd procent voor. Als je een toptalent wil worden, moet je actie ondernemen. Als je niets doet, gebeurt er niets…”

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!