Onze missie

In een notendop.

Wij willen jou de leukste workshop van je leven geven. Je onze passie voor het voice-over vak laten voelen en je er mee aansteken. We willen je laten ervaren hoe moeilijk het is om een tekst tot leven te brengen en de technieken aanreiken om zelf een goede performance neer te zetten. Wij willen eerlijk en realistisch zijn; niet iedereen kan stemacteren. Maar als er voice-over talent in jou schuilt, willen wij je helpen dat te ontwikkelen. Zodat misschien binnenkort ook jouw stem gehoord wordt.

stemacteren kan je leren

Over Stemacteren.nl

“Bouwen aan je dromen. Maar wel met realisme.”

Het is 1999: Nederland maakt zich op voor de millenniumwisseling. De Nokia 3310 bestaat nog niet. En wie al weet hoe internet werkt, gebruikt nog Ilse, in plaats van Google.

Op dat moment zit Barnier Geerling in zijn gloednieuwe geluidsstudio in Leiden. 22 jaar is hij, en dan al zeven jaar bezig met audio-nabewerking en stemmen inspreken voor bedrijfsfilms en commercials. Hij krijgt steeds vaker telefoontjes van mensen die zelf iets willen doen met stemacteren: filmpjes, commercials en luisterboeken inspreken. “Het werk sprak en spreekt enorm tot de verbeelding. Maar een opleiding was er niet in die tijd.”

Barnier heeft al snel door dat hij hier iets mee kan, en in het jaar 2000 geeft hij de eerste cursus stemacteren in Nederland. “Op het kantoor van mijn zus op een verlaten industrieterrein in Leiden. Twee cursisten had ik. Hartstikke spannend. Maar het sloeg aan!”

En zo luidt de millenniumwisseling ook een nieuw tijdperk in op gebied van stemacteren: de allereerste opleiding stemacteren in Nederland is een feit.

Fast forward. Nu, bijna 20 jaar later…

… is iam studios een high end studio, waar Barnier met zijn team voor nationale en internationale A-merken en klanten werkt aan sound design, geluidsnabewerking, compositie, stemregie, voice-over en dubbing.

… is stemacteren.nl uitgegroeid tot dé kraamkamer voor nieuw stemtalent in Nederland. Met cursussen in de topstudio’s van Stemacteren.nl in Leiden, Utrecht en Amsterdam.Leren stemacteren: het gaat niet om de stem
In de 25 jaar tijd dat Barnier zelf stemacteert en regisseert, heeft hij een duidelijke visie op het vak ontwikkeld. Barnier: “Stemacteren gaat niet alleen om de stem.”

Huh?

“Ja echt. Je doel als stemacteur is om je boodschap heel soepel het onbewuste brein van je luisteraar in te laten glijden. En daar is meer voor nodig dan alleen een mooie stem. Wij geloven dat je alleen succesvol kunt zijn, als je de 3 elementen tekstbegrip, lichaamstaal en stemtechniek als pijlers onder je mooie stem weet te zetten. Daarom werken we hier tijdens de cursussen hard aan met onze cursisten.”


LEES MEER OVER DE DRIE ELEMENTEN


Veiligheid, humor, uitdagen en voordoen
Het team van www.stemacteren.nl weet na 20 jaar inmiddels wel hoe ze iemand snel kunnen laten groeien. Docenten bieden veiligheid, en stimuleren cursisten door humor, uitdagen en praktische tips waar ze snel resultaten mee boeken. Barnier: “Met meerdere topdocenten krijg je als cursist in 12 lessen meerdere invalshoeken op het vak. Zo groei je als beginnend stemacteur veel sneller.”

Bouwen aan je dromen, maar wel met realisme
12 lessen, 3 pijlers, 1 doel: jou als cursist laten ontdekken wat je met jouw stem kunt. Toch waarschuwt Barnier voor luchtkastelen. “Goed kunnen stemacteren is niet voor iedereen. We zijn hier als team altijd eerlijk in naar cursisten. Ik zeg altijd: we bouwen samen aan je dromen, maar wel met realisme. Het goede nieuws: als je talent hebt, de discipline, en het ondernemerschap, dan heb je de heilige drie-eenheid van succesfactoren te pakken, en kun je heel ver komen in dit vak.”

Levenslang onderdeel van de club
Heb je een cursus gevolgd bij stemacteren.nl, dan blijf je levenslang onderdeel van de club. Barnier: “Het is zo leuk om onze cursisten te volgen. Een flink aantal heeft echt succes. Ze zijn te horen in radio- en tv-reclames, spreken bedrijfsfilms en animatiefilms in, of lezen zelfs het journaal. We krijgen veel mailtjes van oud-cursisten. Trots als ze een nieuwe klus hebben, of met vragen over hoe ze iets aan moeten pakken. Dat gebeurt soms jaren later nog steeds. Zo leuk!” • Waarom leren stemacteren bij www.stemacteren.nl?


  Met bijna 20 jaar ervaring zijn we de eerste en grootste vakopleiding van Nederland in workshops voor beginnende stemmen en voice-overs. Als beroepsopleiding zijn we geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

  Als stemacteur, voice-over en stemregisseur staan onze docenten al (tientallen) jaren aan de top van het stemmenvak. Ze spreken van alles in: van A-merk tv-commercials tot bedrijfsfilms, en van tv-animatieseries tot Disney-blockbusters.

  We trainen op vaktechniek én op ondernemerschap. Na de cursus heb je de basis van stemacteren te pakken, heb je je eigen demo ingesproken, en je weet hoe je je tarief bepaalt, hoe je opdrachtgevers vindt en hoe je als beginner aan klussen komt.


  Wil je ook leren stemacteren? Stop met dromen. Start met doen!Bekijk onze workshops

Barnier Geerling

Barnier Geerling

Grondlegger van workshops stemacteren in Nederland. Gepassioneerd stemacteur, stemregisseur en producent. Spreekt dagelijks in en regisseert dagelijks andere stemacteurs. Held in Disneyfilms. Schurk in tekenfilms. Maar in het echt heel aardig.

Vijftien was Barnier Geerling (1976), toen hij nietsvermoedend werd gegrepen door het stemmenvak. “Mijn vader maakte af en toe bedrijfsfilms. Een van zijn klanten vroeg hem: ‘Kan je zoon de voice over niet doen?’ Ik vond het gelijk fantastisch. Maar goed was ik nog niet. Het duurde nog wel een jaar of tien voordat ik het vak écht goed beheerste.”

Barnier studeerde daarna onder andere aan de School of Audio Engineering (SAE). Tijdens en na zijn studie werkte hij bij verschillende opnamestudio’s. In 1999 richtte hij iam studios op, één van de modernste geluidsstudio’s van Nederland. Daarna ontwikkelde hij zich razendsnel tot de top in zijn vak als stemacteur, regisseur en sounddesigner. De afgelopen jaren werkte hij als producent, stem en regisseur aan duizenden commercials, bedrijfsfilms, games, apps, en animatie-/tekenfilms.

 •  

   
  De fun van het vak
  Toch is persoonlijk succes niet waar Barnier het gelukkigst van wordt. “Als het lukt om een leerling uit zijn comfortzone te halen, wanneer iemand zich helemaal overgeeft aan de fun van het vak, en ik zo iemand kan helpen bij zijn ontwikkeling tot voice-over/stemacteur, dan is dat de grootste beloning die ik als cursusleider kan krijgen. En daar kan geen Disney-film tegenop. Nou ja, misschien de hoofdrol als Baymax in Big Hero 6. Dat was toch wel een enorme eer om te mogen doen.”

  Autoriteit
  Inmiddels heeft hij met het team achter stemacteren.nl duizenden cursisten opgeleid. 
  Met zijn track record en unieke trainingsmethode voor beginnende voice-overs en stemacteurs wordt hij beschouwd als dé autoriteit op het gebied van voice-overtraining.  

  Barniers Drie Gouden Tips voor Beginners

  De meester van het stemacteren heeft drie succestips voor enthousiastelingen:

  “Ten eerste: je hebt discipline nodig. Je moet veel uren maken om te groeien als stem. Ten tweede: als het goed is, voelt stemacteren als een soort heilig moeten. Als iemand dat voelt, is dat als luisteraar hypnotiserend lekker om te horen. En als laatste: ondernemerschap. Als de basis goed zit: ga het gewoon doen. Pak die telefoon en heb de ballen om op mensen en bureaus af te stappen. Je moet jezelf toestaan te geloven dat je dit kunt en mag doen. 

Thyrza van Dieijen

Thyrza van Dieijen

Thyrza is zangeres, stemactrice en journalist. Na een studie zang aan het Rotterdams conservatorium, besloot ze een master te volgen in de journalistiek.

Ze werkte o.a. voor het NOS journaal als redacteur en trad daarnaast op met haar eigen band. Tegelijkertijd zette ze haar eerste stappen in de wereld van de voice-overs via stemacteren.nl.

Inmiddels heeft ze uiteenlopende producties op haar naam staan en geeft ze naast zangles ook les in stemacteren. Haar interesse in taal, stem en theater komen samen als zij lesgeeft. Ze weet wat een tekst nodig heeft en hoe je die moet overbrengen op anderen. Het is haar missie om iedereen die ze lesgeeft net zo enthousiast te maken over het stemmenvak als zij zelf.

Haar liefde voor theater kan ze kwijt bij Theatergroep Jut. Met deze groep actrices en theatermakers speelt zij de voorstelling ‘Lena in een Lijstje’ op basisscholen in heel Nederland.

Thyrza verzorgt oefenlessen in de basisworkshop stemacteren, de bootcamp stemacteren en de vervolgworkshop.

Lune van der Meulen

Lune van der Meulen

Lune is stemactrice, beeldend kunstenaar en actrice. Na haar studie Illustration Design aan Artez in Zwolle te hebben afgerond is ze zich meer gaan toeleggen op theater en stemacteren naast haar beeldende praktijk.

Haar teken- en schilderwerk doet ze vanuit een eigen atelier in Zwolle, voice-overs neemt ze thuis op. 


Ze speelde in verschillende regionale (muziek)theaterproducties, bij onder meer The Young Ones en De Zwolse Stadsproductie en heeft haar eerste stappen gezet in het maken van eigen voorstellingen. 
Haar liefde voor taal, theater en tekst komt samen bij stemacteren. Ze is enorm enthousiast over het vak en hoopt dan ook dit enthousiasme bij jong en oud teweeg te kunnen brengen. 

Lune verzorgt oefenlessen in de basisworkshop stemacteren en de bootcamp stemacteren.

Léon de Kler

Leon de Kler

Léon studeerde muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als specialisatie sound design. Tijdens zijn studie liep hij stage bij de geluidsstudio's van Stemacteren.nl en is daar nooit meer weggegaan. Hij werkt sinds 2004 bij ons als regisserend audio engineer.

Als audio magiër weet hij hoe je het geluid van een varkentje ombouwt tot een gruwelijke draak, of hoe je het geluid van een explosie intenser kunt maken door het toevoegen van wat Crokychips geluiden.

Léon is niet alleen een begenadigd sound designer, maar heeft jarenlange ervaring met het opnemen en regisseren van voice-overs en stemacteurs voor ondermeer grote XBOX® en Playstation® game-titels, radio- en TV spots en internetproducties. Hij weet precies op de juiste 'knoppen' te drukken om voice-overs & stemacteurs een perfecte inspreekperformance te ontlokken.

Léon verzorgt een oefenles tekenfilmdubbing in de basisworkshop stemacteren en meerdere leselementen in de vervolgworkshop stemacteren.

Alex Boon

Alex Boon

Gedreven stemdocent, stem- en spraaktrainer. Werkt met professionals voor wie spreken een significant onderdeel vormt van de beroepsuitoefening

Tijdens zijn studie logopedie stond “de stemantropoloog” in Alex Boon op. Zijn fascinatie voor de verbindingen tussen taal, stem, spraak, persoonlijkheid en cultuur brachten hem via zang en toneel in 1995 tot de start van zijn onderneming Rond Je Stem.
Sindsdien werkt hij aan de spraak en ‘performance’ van professionals die hun inhoud op een functionele manier over het voetlicht willen brengen. De zo ontwikkelde werkwijze van het telkens opnieuw leren luisteren en spreken past hij toe in cursussen aan collega’s, workshops voor belangstellenden of coaching en training van sprekers. Van acteur tot vergadertijger, politicus tot docent: fysiek zelfonderzoek in de stemwerkplaats leert hen de specifieke persoonlijke dynamiek adequaat in te zetten in de communicatie. Hij stelt hen in staat om autonoom te kunnen werken aan stem en spraak. Docent op verschillende opleidingen en instituten en trainer/coach bij een aantal bureau’s. Vakidioot met ingebouwde spraakwaterval - verder heb je weinig last van hem.

Alex verzorgt twee lessen in de basisworkshop stemacteren.

 

Beatrijs Sluiter

Beatrijs Sluijter

Na haar opleiding aan de Akademie voor Kleinkunst heeft ze jaren in de theaters in Nederland en Belgie gespeeld met Kindercabaret Potvoordrie. Daarna nog 12 jaar bij Theatergroep Mevrouw Smit.

Vanaf 1980 werkte Beatrijs Sluijter bij diverse omroepen  (AVRO 5 jaar, TROS 1 jaar en KRO 12,5 jaar) als programmamaakster, presentatrice en redactielid. In 1980 begon ook haar 'stemmenwerk'.

Beatrijs heeft honderden commercials, e-learning programma’s, navigatie systemen, voice-response systemen en documentaires ingesproken is en sinds 1995 de vaste stem van het CBR.

Ook de animatiewereld ontdekte haar. In welke films en series zat ze niet. Daar is haar liefde begonnen om haar kennis door te geven aan andere acteurs. Niets leukers dan de stem te regisseren en te zien hoe de stem bij het karakter past en tot leven komt.

Casten ,regisseren, inspreken en lesgeven. Ze doet het tot op de dag van vandaag met heel veel plezier en passie.

Beatrijs is gastdocent voor de basisworkshop stemacteren en de workshop animatie & nasynchronisatie.

Jürgen Theuns

JurgenTheuns

Jürgen Theuns is werkzaam als stemacteur, regisseur en vertaler. Zijn meest bekende rol is Thomas de Stoomlocomotief.

Jürgen is als kleinkunstenaar opgeleid aan de theateropleiding van Selma Susanna, studeerde daarnaast Theaterwetenschap en won in 1996 het Groninger Studenten Cabaret Festival.
 
Op het podium is hij het liefst zo divers mogelijk als acteur, poppenspeler en presentator actief, maar het grootste spelplezier vindt hij al meer dan tien jaar in de grootste nasynchronisatie studio's van Nederland. 
 
Hij is bijvoorbeeld dagelijks op TV te horen als de nieuwe verteller van de Teletubbies, en in de bios/op dvd als Simon van de Chipmunks, of onlangs als Prins Grizzle in Trolls.
 
Als hij les geeft, of het nou in spelimprovisatie of nasynchronisatie is, enthousiasmeren om de uitdaging aan te durven gaan staat altijd centraal. 
 
Jürgen is gastdocent voor de workshop animatie & nasynchronisatie.

Jasper Hartsuijker

Jasper

Jasper is werkzaam als audio-engineer en is gespecialiseerd in het produceren, opnemen, en nabewerken van geluid.

Al tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht begon hij met het geven van verschillende lessen in audioproductie. Zo werkte hij als docent aan de HKU, en gaf hij les op verschillende vakopleidingen. Naast het lesgeven werkte hij als producer/engineer met diverse acts en verdienden hij zijn sporen in zowel het studio als live circuit.

Door de prominente rol van vocale in zijn producties ontwikkelde hij een liefde voor misschien wel het belangrijkste instrument: de stem. Bij stemacteren brengt hij zijn passie voor techniek en liefde voor de stem samen, en streeft hij altijd naar het beste resultaat.

Jasper voorziet verschillende lessen van de technische ondersteuning en is medeverantwoordelijk voor het opnemen en nabewerken van geluid.

Willem van den Top

Willem van den Top

Voordat hij in 1997 voor de eerste keer achter een microfoon ging zitten om een tekst in te spreken, had hij al talloze stemopnames gedaan als geluidstechnicus.

Hij kent het vak daardoor van verschillende kanten, en had al veel beroepsstemmen van dichtbij aan het werk gezien voordat hij er zelf eentje werd.
Sinds 2005 is Willem van den Top fulltime voice-over en dagelijks te horen op radio, tv en internet. Maar ook in klaslokalen, apps en speelgoed.
Zijn werkveld bestrijkt commercials, bedrijfsfilms, documentaires, eLearning, tv-programma’s, hoorspelen en IVR. Eigen baas, dus niet alleen bezig met inspreken maar ook met (geluids)techniek, klantcontact en de papierwinkels. Plus dat hij zich graag inzet voor het op weg helpen van nieuw talent. Omdat de stemmenwereld nu anders in elkaar zit dan toen hij begon, en hij het zonde zou vinden al zijn kennis en ervaring voor zichzelf te houden. Dol op praten over stemmenwerk en niet bang om geheimen prijs te geven.

Willem van den Top verzorgt een videoles voor de basisworkshop stemacteren.

Ben Maasdam

Ben Maasdam

Sommigen noemen hem de nestor van het stemmenvak. Waarmee ze eigenlijk willen zeggen dat hij een oudje is die toch nog aardig meekomt...

Maar eigenlijk klopt dat wel. Ben Maasdam zit al meer dan dertig jaar in het vak en geeft al vijftien jaar trainingen en individuele coaching aan mensen die hopen om met hun stem een leuke boterham te verdienen.
Dat doet hij naast het inspreken van alles waarbij een lekkere stem de presentatie nét dat beetje extra geeft. Voor radio en tv-commercials, maar ook voor documentaires, bedrijfsfilms, audio tours, computerspellen, tekenfilms, e-learningprogramma's en nog veel meer.
Mede hierdoor weet Ben wel zo'n beetje waar Abraham de mosterd haalt. En: een oude schoolmeester verloochent zijn afkomst nooit!

Met veel aanstekelijk plezier en deskundigheid vertelt hij welke tips en trucs je nodig hebt om verder te komen in dit mooie vak.

Ben Maasdam verzorgt een videoles voor de basisworkshop stemacteren.


Kyra Macco

Kyra Macco

Na haar afstuderen aan de toneelschool werkte Kyra jarenlang in het theater en voor televisie, en maakte daar kennis met het voice over vak. Zij is inmiddels een gerenommeerde en veel gevraagde 'stem' in zeer uiteenlopende producties.

'All Round' is een goede omschrijving voor haar range, met een tone of voice van warm tot informatief, zakelijk tot nonchalant, vriendelijk tot stoer en multi-inzetbaar.

Maar ook het les geven bleek in haar bloed te zitten.
Sinds jaar en dag geeft zij les aan acteurs en voice over studenten, geeft voice coachings aan presentatoren, commentatoren en voor wie dat verder wil of nodig heeft. En dat doet zij vol motivatie: haar passie voor taal, stem, inlevingsvermogen en communicatie maken haar tot een zeer gewaardeerde docente.

Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Al ruim 20 jaar een ervaren en veelzijdig voice professional, met een warme en vertrouwde stem. En een nog warmer karakter.

Jacqueline Blom begon met stemmenwerk toen het vak nog grotendeels in de kinderschoenen stond. Ze kent daardoor alle aspecten van het inspreekvak. Haar tone of voice is zakelijk, warm en geruststellend, maar ook net zo makkelijk vol humor en plezier. En dat straalt ze uit. 

Naast haar stemmenwerk heeft Jacqueline ervaring in presentatie- trainings- en acteerwerk en deelt ze haar kennis van het vak als voice-coach voor aankomend talent.

Jacqueline verzorgt een videoles voor de basisworkshop stemacteren.