10 redenen om te gaan stemacteren (als je geen stemacteur wilt worden)

06-10-2022

Dit artikel lees je in 10 minuten!

 

 

Jij: "Stemacteren lijkt me echt fantastisch!"

 

Wij: “Is het ook! Als je stemacteur wilt worden, moet je het echt eens proberen!”

 

Jij: “Goh, lekker dan. Zo’n open deur, nee, daar heb ik wat aan! Bedankt stemacteren.nl, goed advies hoor… Maar uhm, ik hoef helemaal geen stemacteur te worden! Het lijkt me gewoon gaaf om te doen!”

 

Wij: “Aha! Dus stemacteren klinkt je goed in de oren, maar je droomt niet van een leven als stemacteur? En je wilt weten of het dan toch een goed idee is om ermee te beginnen? Hell yeah!” 

 

Zullen we anders de tien meest relevante redenen om te starten met stemacteren met je delen? Hier komt een lijstje voor het overzicht. Daarna zullen we ieder punt één voor één toelichten.

 

  1. Stemacteren is leuk!
  2. Een leerzame uitdaging
  3. Stap uit die comfortzone
  4. Geef je vertrouwen en zelfexpressie een boost
  5. Word beter in je huidige werk
  6. Zo divers dat het nooit hetzelfde is
  7. Je nieuwe creatieve uitlaatklep
  8. Ontdek een verborgen wereld
  9. Thuis kosteloos oefenen
  10. Erachter komen wat je nu eigenlijk van stemacteren vindt



Download nu gratis overzicht: De 4 basisprincipes van stemacteren



Stemacteren is leuk!

“Van al mijn werkzaamheden, vind ik stemacteren één van de leukste dingen om te doen.” Trevor Reekers (o.a. de Nederlandse stem van Harry Potter) 

 

Ja, stemacteren is verbazingwekkend leuk om te doen! En dat vindt niet alleen Trevor Reekers. Eén van onze cursisten omschreef het als ‘lachen, gieren en brullen in het kwadraat’. Een ander stelde na de cursus zelfs voor om als hobby een stemacteergroepje op te richten. “Zoals mensen ook voor de lol zingen of schilderen.” En hij was zeker niet de eerste met dit idee, want overal ter wereld bestaan er bijvoorbeeld fandubbingclubjes, waar men tekenfilms opnieuw inspreekt met eigen teksten. 

 

Maar waarom is het dan zo leuk? Je gaat in een andere rol kruipen! Je gaat even helemaal op in het zijn van iets of iemand anders. Bijna zoals je vroeger aan het spelen was als kind. Want wanneer heb jij je voor het laatst verplaatst in je favoriete tekenfilmfiguur? Of geprobeerd een natuurdocumentaire in te spreken als sir David Attenborough? Of heb je wel eens als een op hol geslagen marktkoopman lekker lopen blèren dat je TVs tijdens het EK voetbal in de aanbieding zijn? Nee, je had het misschien niet gedacht, maar ongegeneerd even gek mogen doen is een niet onbelangrijk onderdeel van stemacteren!



Een leerzame uitdaging

Even een tekstje inspreken. Het klinkt misschien gemakkelijk. Maar het is lastiger dan je denkt. Je zult hiervoor een behoorlijk aantal nieuwe skills moeten aanleren. Het doel van stemacteren is namelijk om informatie over te brengen en een boodschap zo duidelijk mogelijk in het hoofd van een luisteraar of kijker te prenten, zodat die gelooft wat jij zegt. En hiervoor moet je goed kunnen communiceren, presenteren, acteren én overtuigen. Tegelijkertijd moet je snappen wat de intentie van je tekst is, je verplaatsen in je (niet zichtbare) publiek, je lichaamstaal en mimiek gecontroleerd overdrijven, NIET nadenken en NIET met je stem bezig zijn. Huh?! 

 

Jep, voor een goede voice-over performance zul je heel wat nieuwe vaardigheden moeten leren. Challenge accepted?!

 

 


Bekijk hier een video waarin onze docenten vertellen hoe moeilijk en uitdagend stemacteren is.

 

 

Stap uit die comfortzone

 Om een stemopname goed te laten klinken, moet je soms best een beetje gek doen. Nee, nee, je hoeft niet op je handen te gaan staan. En je hoeft ook niet aan het opzetten van grappige stemmetjes te denken, want hoewel bijna elke leek het denkt, draait stemacteren daar juist helemaal niet om! Maar wat dan wel?

 

Wat nieuw voor je gaat zijn (en wat je dus uit je comfortzone gaat trekken), is dat je enorm zult moeten overdrijven. Je moet zó ontzettend veel lichaamstaal gaan gebruiken, dat het zeker in het begin, nogal onnatuurlijk aan zal voelen. En het gaat gebeuren dat jij het idee hebt dat je je in die studio gigantisch staat uit te sloven, terwijl je op de band nog steeds erg timide klinkt en je boodschap helemaal niet overkomt. Om het bovendien nog net ietsje ‘oncomfortabeler’ te maken, kijken er ook nog mensen mee; of dat nu je stemregisseur, je opdrachtgever, je stemdocent of cursusgroep betreft.

 

Jij: “Maar hallo, m’n comfortzone, daarin voel ik me toch juist comfortabel? Dat is toch prettig? Waarom zou ik daar in hemelsnaam uit willen stappen?!” 

 

Wij: “Omdat je als mens alleen maar kunt groeien als je uit die comfortzone stapt!”

 

Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder. Door uit de comfortzone te treden, kom je erachter dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Je leert omgaan met nieuwe problemen en situaties, waardoor je steeds weer nieuwe vaardigheden opdoet. Uiteindelijk wordt je comfortzone hierdoor alleen maar groter, word jij een ‘talentvoller’ mens en neemt de kans op een succesvol en gelukkig leven alleen maar toe. Je komt nog onontdekte stukjes van jezelf tegen en leert ‘een nieuwe ik’ kennen. Klinkt goed, toch?

 

 

 

                                                                                                                          
Stemacteren trekt je uit je comfortzone en vergroot die!

 

 

Geef je vertrouwen en zelfexpressie een boost

Hoeveel mensen zijn er wel niet die het moeilijk vinden om hun eigen gevoelens en gedachten uit te drukken? Die zich niet durven uitspreken en emoties opkroppen? Die dus eigenlijk gewoonweg niet durven laten zien wie ze echt zijn of waar ze behoefte aan hebben?

 

Iemand die moeite heeft om zichzelf te uiten, is vaak bang voor de reacties van anderen en zit met negatieve gedachten gevangen in eigen hoofd. Gedachten als: ‘wat ik nu wil zeggen klinkt misschien dom’ of ‘ik weet niet of ze me wel aardig vinden’. 

 

Tijdens stemacteren kunnen soortgelijke ideeën optreden: ‘oh nee, iedereen kijkt naar me’, ‘wat klinkt m’n stem eigenlijk raar’, of ‘ik moet nu al voor de derde keer dezelfde tekst inspreken, ik ben hier echt heel slecht in!’. Voor een voice-over is het de kunst om deze beperkende gedachtes vakkundig naast zich neer te leggen en er niet door afgeleid te raken. Want, dat denken, dat hoor je in een stemopname terug. Iemand die nadenkt, klinkt meestal vlak en oninteressant. De boodschap van diegene, komt niet over. Terwijl iemand die in het moment is, die gewoon doet, juist authentiek en overtuigend overkomt. Met zo iemand willen we connectie maken! 

 

Stemacteren leert je dus te communiceren en je uit te drukken zonder te veel na te denken. Het zorgt ervoor dat je uit (die gevangenis in) je hoofd komt. Het geeft je vertrouwen dat je wél prettig bent om naar te luisteren. En dat jouw boodschap wel degelijk belangrijk is.  



Word beter in je huidige werk

Uiteraard geldt dit niet voor alle banen. Maar als jij voor je beroep veelvuldig je stem moet inzetten, kan stemacteren je helpen om betere prestaties te leveren. Waarom? Niet alleen leer je je stem beter kennen en dus behendiger te gebruiken, maar je volledige communicatievaardigheid zal verbeteren. Want hoe zorg je er nou voor dat iemand echt naar je luistert? Hoe krijg je diegene zover om te doen wat jij zegt? Hoe krijg je iemand enthousiast d.m.v. van jouw spraak? 

 

Zijn dit voor jou essentiële vragen binnen jouw vakgebied? Voor een voice-over zijn ze dat ook! Dus als jij gaat stemacteren en daar steeds beter in wordt, dan wordt je dat ook in je werk. 

 

Hieronder volgt een lijstje met de elf banen die wij bij onze cursussen het vaakst voorbij horen komen:

  1. docent
  2. acteur
  3. podcastmaker
  4. radio DJ
  5. presentator
  6. muzikant
  7. manager
  8. ondernemer
  9. verkoper
  10. steward(ess)/purser
  11. moeder (de heftigste baan!)

 

Zo divers dat het nooit hetzelfde is

Commercials. Luisterboeken. E-learning. Cartoons. En dat is slechts een kleine greep uit alle mogelijke productiesoorten waar stemacteurs en voice-overs aan werken. De lijst is haast oneindig te noemen!

 

Omdat je steeds weer een andere productiesoort kunt uitproberen, wordt stemacteren nooit saai. En het fijne is, dat elke productiesoort zijn eigen uitdagingen en moeilijkheden kent, waarvoor je steeds weer net een andere kunde zult moeten ontwikkelen. Je wordt dus alsmaar opnieuw geprikkeld. Voor commercials moet je bijvoorbeeld vaak heel overdreven en actief inspreken, terwijl je bij e-learning weer veel meer als een autoriteit dient over te komen. En bij animatie is het van belang om urenlang consistent een zelfbedachte karakterstem aan te kunnen blijven houden. 

 

Zelfs binnen de productiesoorten is de variëteit aan inspreekmogelijkheden enorm. Want wat is de achterliggende intentie van een tekst eigenlijk? Waar wil je de luisteraar of kijker van overtuigen? Wat is de boodschap en welke tone of voice past daarbij? Stel je moet een reclame inspreken waarbij prijsvoordeel de intentie is, dan zal die heel anders klinken dan wanneer de intentie medeleven is. Of klinkt ‘Heb jij mentale zorg nodig? Heb jij even mazzel! NU 30% KORTING! GEKKENHUIS!’ jou wel goed in de oren?!



Je nieuwe creatieve uitlaatklep

Net als schilderen, dansen, zingen of toneelspelen, is stemacteren een kunstvorm. Nu valt niet iedereen die schildert of danst meteen als kunstenaar te betitelen. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Want waar het bij een kunstenaar uiteindelijk om het resultaat gaat, gaat het bij de creatieve hobbyist juist om het proces. Al kun jij voor geen meter zingen; als jij er plezier in hebt, en als het voor jou een lekkere uitlaatklep is, dan moet je het vooral heel veel doen. 

 

Nu weten we dat je partner het absoluut niet eens is met dit advies. Maar mocht hij/zij binnenkort weer schreeuwend/huilend/smekend/met de scheidingspapieren in de hand bij je aankomen om je een halt toe te roepen, denk dan niet na en breng als een stemacteur de volgende boodschap overtuigend over: 

 

…maar lieve schat, het is belangrijk om de creativiteit af en toe de vrije loop te laten. Het leert me o.a. in oplossingen te denken, maakt me productiever, vermindert stress en zorgt er zelfs voor dat ik ouder zal worden. Mij af en toe lekker laten zingen, is dus in jouw eigen belang! En ik heb trouwens net hele goeie oordopjes voor je besteld…

 

Je begrijpt het al. Je creatief uiten is belangrijk voor je. En gewoonweg heerlijk om te doen. Wie weet is stemacteren wel jouw perfecte, nieuwe creatieve uitlaatklep!

 


Net als zingen, dansen of schilderen is stemacteren een heerlijke creatieve uitlaatklep. Wordt stemacteren ook jouw nieuwe hobby?

 

 

Ontdek een verborgen wereld

Wat kon jij ons, voordat je onze website, blogs, cursussen en/of YouTube-kanaal ontdekte, over stemacteren vertellen? Waarschijnlijk niet zo veel. En misschien nog steeds wel niet. Wellicht weet je stiekem zelfs niet precies hoe je het voor je moet zien en wat je je erbij moet voorstellen. Geen zorgen! Dat is helemaal niet erg en je bent zeker niet de enige, want stemacteren is een nauwelijks zichtbaar universum. Maar juist dat maakt het zo spannend. Want wow, als je morgen toch eens een bezoekje zou mogen brengen aan een ander universum… Gelijk doen toch?! Heb je in elk geval een goed en uniek verhaal voor op verjaardagen. 

 

 

Thuis kosteloos oefenen

Een prettig praktisch puntje is dat je om te beginnen met stemacteren de deur niet uit hoeft. Je kunt bijvoorbeeld zelf een reclame op YouTube opzoeken, de tekst hiervan noteren en die dan zelf proberen in te spreken. Of je trekt een boek uit de kast en neemt jezelf op terwijl je eruit voorleest, waarna je jouw opname vergelijkt met het professioneel opgenomen luisterboek. Of, als je er écht voor wilt gaan, schrijf je je eigen scriptje voor een bestaande filmscène en ga je die nasynchroniseren. De mogelijkheden zijn legio! 

 

Wat ook fijn is, is dat je om stemacteren uit te proberen geen kosten hoeft te maken. Je hebt hiervoor echt geen professionele studio nodig! Op elke laptop of telefoon zit wel een microfoon en iets van opnamesoftware, die je kunt gebruiken om gewoon eens kennis te maken met het vak. Kleine tip: film jezelf! Dan zie je meteen of je je lichaamstaal wel voldoende inzet. 



Kom erachter wat je nu eigenlijk van stemacteren vindt

Zoals met alles, kunnen we er lang over praten. Maar wil je weten of iets je aanstaat, dan is het devies: gewoon DOEN. Dus, probeer stemacteren thuis gewoon een keertje uit. Of schrijf je ergens in voor een introductieworkshop. Zo kom je erachter wat specifiek voor jou de reden is om te gaan stemacteren. En wie weet blijk je nog talent te hebben ook!



En wat als het bevalt?

Ok. En wat nu als je denkt…

  • Wauw, dat stemacteren lijkt me wel heel erg leuk…  
  • Jeetje, via stemacteren kan ik inderdaad uit m’n comfortzone komen en werken aan m’n zelfexpressie…
  • Handig, door te stemacteren kan ik beter worden in m’n werk!
  • Damn! Volgens mij heb ik stiekem best talent. Ik wil toch wél stemacteur worden!

 

Dan is het voor jou het overwegen waard om een cursus stemacteren te gaan volgen. Deze heb je in alle soorten en maten. Van korte online introducties tot volledige cursussen van weken of zelfs maanden. Stemacteren.nl is de grondlegger van stemacteeronderwijs in Nederland en de grootste opleider op dit gebied. Meer dan 95% van onze cursisten is tevreden over ons (zie hier onze reviews). Dus, heb je interesse, bekijk dan eens onze workshops of bezoek onze ‘over ons’-pagina!   

 


 
 

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!