3 redenen waarom een online workshop stemacteren tijdverspilling is

03-08-2022

Wil jij leren stemacteren? Altijd een goed plan! Maar waar begin je? De optie ‘online workshop’ klinkt aanlokkelijk. De kans dat je van dit soort trainingen echter veel opsteekt is nihil. Wil je echt aan je stemacteervaardigheden werken, dan kun je beter investeren in een fysieke praktijkervaring. En wel om de volgende drie redenen:

1. Een online workshop stemacteren leert je hoogstens de regels van het spel.


Kleine metafoor: er zijn in Nederland miljoenen voetbalexperts. Net als je oom Koen. Hij kijkt alle wedstrijden, heeft er ontzettend veel verstand van en heeft altijd een mening als het om voetbal gaat. Maar al die monologen die hij je hele leven al tegen je aanhoudt, hebben die jou ooit tot een betere voetballer gemaakt?

Wanneer je wilt starten met stemacteren, leert een online workshop stemacteren je hoogstens wat spelregels. Doe dit, let daarop en je mag nooit… Maar je leert vrijwel niets over de praktijk. Stemacteren moet je leren in een échte studio, met live regie, van de beste coaches die er zijn. Zodat je kunt oefenen, oefenen en nog eens kunt oefenen. Net zoals je voetballen het beste op het veld leert. 


2. Een online workshop kan simpelweg de beloftes niet nakomen.

Het uitgangspunt van vrijwel elke online cursus is: kijk ons videomateriaal, maak gebruik van ons werkboek (een ietwat karig gevuld PDFje) en je kunt direct aan de slag als pianist/zanger/voice-over! Ja, joejoe. De realiteit is vaak ver te zoeken. Net zoals je niet opeens mooi zult kunnen zingen nadat iemand je heeft uitgelegd hoe dat moet - zelfs niet als het Ed Sheeran is - kun je niet opeens stemacteren na het bekijken van een paar video’s. Die botte knaken die je beloofd worden, eindigen vooral in de zak van de producent van de online workshop.

3. Bij een online workshop is er niemand anders om van te leren.

Van fouten kun je leren. Maar in je eentje failen is niet alleen super-ongezellig, het is vooral een super traag proces. Je bent je er vaak namelijk helemaal niet bewust van dat je iets niet goed doet. Bewustwording is de eerste stap op weg naar meesterschap. En dit is het interessante: je leert niet alleen van je eigen fouten, maar ook van die van anderen. Er zijn zelfs televisieformats op dit principe gebaseerd (bijvoorbeeld Temptation Island ;-) ). Je leert beter stemacteren in een groep, live, met medecursisten die dingen goed én verkeerd doen.

Conclusie


Het lijkt zo leerzaam, een online workshop stemacteren. En handig vooral. Maar de werkelijkheid is dat je je geld hoogstwaarschijnlijk weggooit als je gelooft in de fabels die je verkocht worden. Als je echt interesse hebt in stemacteren, en ook een beetje realistisch bent, neem dan eens een kijkje bij ons cursusaanbod. Bij ons leer je stap voor stap het leukste vak ter wereld, in prachtige lestheaters en onder begeleiding van de beste coaches. Net als een voetbal- of zangcoach kunnen we je niet zomaar een megasuccesvolle carrière beloven. Maar wel dat je stemacteervaardigheden gigantisch vooruit zullen gaan. En dat je de leukste workshop van je leven gaat hebben!

 

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!