5 onbekende Nederlanders met een geweldige stem

27-07-2018

Zou het voor jou weggelegd zijn: reclames en films inspreken? Of zijn het alleen BN’ers die voice-overs mogen doen? Soms lijkt het wel zo, als we horen dat een bekende Nederlander een Disneyfilm heeft ingesproken of als we de stem van een beroemde acteur herkennen in een commercial. Maar heb je er wel eens over nagedacht wie al die andere commercials, animaties, instructiefilmpjes en documentaires inspreekt? Volslagen onbekenden! Voor jou als luisteraar dan. Natuurlijk niet voor de castingbureaus die al die prachtige stemmen gebruiken voor de meest uiteenlopende doeleinden. Alleen de stem van deze mensen is beroemd, omdat die regelmatig ergens te horen is. Maar wie zit erachter? Wij zetten 5 onbekende Nederlanders met een geweldige stem voor je op een rij!

Boet Schouwink

Boet Schouwink is misschien wel Nederlands’ meest bekende stem. Zijn zware mannelijke klank is al jaren overal in te horen: van serieuze filmtrailers tot enthousiaste bouwmarktcommercials. Zijn Engelse uitspraak, zowel Brits als Amerikaans, is zo goed dat zijn stem zelfs de hele wereld rondreist. Helemaal uniek is dat hij als enige ter wereld de karakteristieke stem van Morgan Freeman kan imiteren. Serieus, niet van ‘de echte’ te onderscheiden!

Sophie Hoeberechts

Ook Sophie Hoeberechts heb je ongetwijfeld wel eens horen praten. Haar soepele en warme stem is namelijk dagelijks te horen op tv, radio en internet. Sophie kan ontzettend goed spelen met intonatie en geeft daardoor de juiste nadruk op bepaalde woorden of klanken. Als je haar een urgente boodschap hoort inspreken, voel je de urgentie. Als zij ergens enthousiast over spreekt, word je zelf ook meteen enthousiast!

Bart Slim

De stem van Bart Slim ken je waarschijnlijk van talloze commercials, maar ook van programma’s op landelijke televisiezenders. In bekende series waarin we meelopen in het ziekenhuis of in de meldkamer van de politie is hij de commentator. Met zijn krachtige maar rustige stem zorgt hij ervoor dat je niet te veel van de beelden wordt afgeleid en toch helemaal wordt meegezogen in het verhaal.  

Lotte Horlings

Heb je er wel eens over nagedacht wie die kinderstemmetjes inspreekt in tekenfilms en animaties? Volwassen stemacteurs zoals Lotte Horlings! Lotte werkt al meer dan 15 jaar als stemacteur en is een kei in het imiteren van stemmen van pubers of nog jongere kinderen. Inclusief slissen en spugen indien gewenst: je voelt de druppels bijna van het scherm spetteren!

Edwin Troost

Edwin Troost is een man die verhalen kan vertellen, dat hoor je direct. Zijn stem heb je zeker wel eens gehoord in wat langere commercials of informatieve filmpjes. Hij heeft een aangenaam en helder stemgeluid dat geschikt is om lang naar te luisteren. Niet gek dus dat je vast wel eens uitleg over bankzaken of je nieuwe telefoon hebt gehad van Edwin!

Terwijl jij de stemmen van deze mensen waarschijnlijk dagelijks hoort, had je geen idee wie ze zijn. Je hoeft dus absoluut geen BN’er of acteur te zijn om stemacteur te worden!

Door: Giulia Califano - de Waal

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!