5 tips om je verstaanbaarheid te verbeteren

14-08-2018

‘Kun je dat nog eens herhalen?’ Na twee, drie of zelfs vier pogingen heb je echter nog steeds geen idee wat je gesprekspartner zei. En dan komt het, dat bekende lachje en knikje in de hoop dat dit de juiste reactie was en de ander niet net over het overlijden van zijn hamster was begonnen. Maar wat als de ander duidelijk spreekt en jij juist de onverstaanbare, pop-loze buikspreker bent?

Om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen van de bakker tot je oma je goed kan verstaan, hebben we een paar handige tips voor je. Zo kun je deze ‘sorry, wat zei je?’ momenten voorgoed verbannen!

Tip 1: De spiegel is je beste vriend en nee, niet alleen om te kijken of er iets tussen je tanden zit. Net als het oefenen van je schoolfoto glimlach, kun je ook je spraak met behulp van een spiegel verbeteren. Het leuke hieraan is dat je niets anders hoeft te doen dan voor te spiegel te staan en te spreken, zolang je maar goed naar de bewegingen van je mond kijkt. Voel je ook zeker vrij om hier een beetje mee te spelen, bijvoorbeeld met bepaalde klanken of woorden met veel p’s. Blijven je lippen tijdens deze monoloog een bewegingsloze lijn? Dan doe je uiteraard iets goed fout.

Nu je toch voor de spiegel staat: Kom maar op met die pearly whites! Een kleine lach op je gezicht kan namelijk voor grote, positieve verschillen zorgen op het articulatie vlak. Let er alleen op dat je niet te overdreven gaat glimlachen. Je bent immers geen moordlustige clown. Het laatste wat je wilt is dat je wangen na een kort gesprek drie uur moeten bijkomen.

Door naar je houding. Niet je positieve of negatieve attitude, maar je fysieke houding. Hoewel het soms lekker kan zijn om je schouders te laten hangen, werkt dit tijdens het praten juist als een kleine stoorzender. Door rechtop te staan, kun je namelijk een stuk beter ademen. Een goede ademhaling zorgt zo op zijn beurt weer voor een duidelijker stemgeluid. Dit verschil kun je zelf goed testen door diverse poses aan te nemen en dezelfde zin te herhalen.

Deze resultaten kun je, net als bij de voorgaande tips, eens opnemen en terugluisteren. Zo vloeit dit hele geheel mooi over in tip vier. Je kunt immers wel denken dat je deze tips niet nodig hebt en al duidelijk genoeg spreekt, maar is dit wel echt zo? Niks zo confronterend als een stemopname! Dus hup, pak die telefoon of microfoon er maar bij.

De laatste en wellicht leukste tip (tip 5!) is er een die je al sinds de basisschool in je achterhoofd meedraagt: Tongbrekers! Waar het vroeger om snelheid en grappige versprekingen ging, is het doel nu om elk woord in de zin zo duidelijk mogelijk uit te spreken. Je kent er vast genoeg, maar voor de zekerheid sluiten we graag af met deze gouwe ouwe schoolplein hits: ‘De koetsier poetst de postkoets’ en ‘De kat krabt de krullen van de trap’.

Door: Soraya Joosten

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!