Adinda’s (26) grootste droom kwam uit: ze is stemactrice

29-11-2018

“In het begin had ik natuurlijk echt wel mijn twijfels; ben ik goed genoeg, is mijn stem goed genoeg?” 

Als kind kijkt stemactrice Adinda Bruining (26) elke dag Disneyfilms en het meest interessant vindt ze de stemmen van de verschillende karakters. Ze beseft dan nog niet dat stemacteren een ‘echt’ beroep is. Op haar zestiende is ze nog steeds gefascineerd door de stemmen die ze hoort op de radio, televisie en in de bioscoop. Ze vraagt zich af hoe deze wereld precies in elkaar zit en besluit een paar bekende stemacteurs te benaderen. Zij geven haar de tip om demo’s te maken van haar stem en deze op te sturen naar verschillende studio’s. Dat vindt Adinda nog eng, maar toch blijft het bij haar kriebelen. Als Adinda 23 jaar en afgestudeerd is als grafisch vormgever, is ze zover om haar grote droom achterna te gaan: zelf stamactrice worden!

Adinda: “Ik heb verschillende cursussen en workshops gedaan waar ik ontzettend veel heb geleerd. Bij de workshops die ik volgde was het heel erg fijn dat je leert wat er allemaal bij komt kijken als je kiest voor dit vak. Het is heel erg leuk om te leren van mensen die al jarenlang in deze business zitten. In het begin had ik natuurlijk echt wel mijn twijfels; ben ik goed genoeg, is mijn stem goed genoeg? Daarom heb ik eerst een stemtest ergens gedaan, dat gaf me wat zekerheid. Vervolgens heb ik ook de stemtest gedaan bij Stemacteren.nl en dat was voor mij doorslaggevend om er echt 100% voor te gaan.” 

“Ik heb de basis-, vervolg-, nasynchronisatie- en techniek- workshop gedaan”

“Ik heb bij Barnier Geerling de basis-, vervolg-, nasynchronisatie- en techniek- workshop gedaan. Alle workshops waren ontzettend leerzaam. Bij de basiscursus leer je ook echt de basis van het vak. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen zoals commercials, tekenfilms en luisterboeken. Maar ook techniek en klemtoon; hoe breng je het stuk wat je inspreekt, wat verkoop je en hoe is je uitspraak? Bij de vervolg workshop ga je hier nog dieper op in en heb je meer één op één tijd met de cursusleider omdat de groep kleiner is. Bij nasynchronisatie leer je te werken met de tijdcodes en bekjes.”

Luisterboeken inspreken vond Adinda knap lastig. “Toen ik die lange teksten zag dacht ik bij mezelf: oh my god, dit gaat me nooit lukken! Maar juist in die cursus heb ik geleerd dat ik meer moet durven. Faalangst hield me nog wel eens tegen om er helemaal voor te gaan. Maar door mijn enthousiasme verdween mijn faalangst gelukkig naar de achtergrond.” Adinda wordt nog steeds blij van het kijken naar tekenfilms. Inmiddels kan ze de verschillende stemmen in tekenfilms herkennen. “Hoe een ander iemand fan is van acteurs, zo ben ik fan van bepaalde stemacteurs, zoals Jannemien Cnossen, Niki Romijn en Donna Vrijhof.”

“Luister bewust naar reclames en series en films op televisie”

Adinda’s stem is jong, energiek, enthousiast en fris. Ze richt zowel op nasynchronisatiewerk als op commercials. Momenteel is Adinda bijvoorbeeld te horen in de commercial van ‘Rainbocorns’ van Zuru, waar ze vele kinderen inspireert met een kado voor hun verlanglijstje voor Sinterklaas. Adinda’s grootste droom is het inspreken van een Disneyfilm. Ze is heel erg blij dat ze haar droom achterna is gegaan en kijkt uit naar de toekomst.

Wat ze andere mensen met dezelfde ambitie adviseert? “Doen! En ga heel veel voorlezen en oefenen. Neem jezelf op en luister dat terug, daar leer je van. Luister bewust naar reclames en series en films op televisie. Hoe gebruikt die persoon zijn of haar stem? Als je twijfelt of je voor dit vak geschikt bent zou je altijd een stemtest kunnen doen bij Stemacteren.nl. De professionals van ons vak hebben er echt verstand van en zijn eerlijk tegen je. Zo weet je meteen waar je aan toe bent! Go for it!”

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!