Beroemd in Japan: Stefanie Joosten (30) spreekt videogames in

05-03-2019

‘Stefanie speelt rollen in Metal Gear Solid, Spacelords en de Japanse VR-game Last Labyrinth’

Foto: MercurysteamIn Roermond kan Stefanie Joosten (30) rustig over straat, maar dat is in Japan wel anders. De Limburgse is in Azië beroemd omdat ze in de populaire videogame Metal Gear Solid de rol speelde van de zwijgzame, sexy sluipschutter Quiet. Inmiddels heeft ze ook een karakter ingesproken in de videogame Spacelords en zal ze te horen zijn in de Japanse VR-game Last Labyrinth. Hoe wordt een Limburgs meisje wereldberoemd aan de andere kant van de wereld?

Stefanie is te zien in de online serie Nieuw Geld van VICE, die gaat over verschillende manieren waarop jonge mensen geld verdienen. Stefanie legt in de mini documentaire uit dat ze als introvert kind een echte gamenerd was, met een grote fascinatie voor de Japanse cultuur. Na haar middelbare school verhuisde ze naar Leiden om Japanse taal en cultuur te gaan studeren. In 2009 vertrok ze naar Japan voor een uitwisselingsproject en bijna tien jaar later woont ze daar nog steeds. In Azië werd Stefanie ontdekt als model en zette ze haar eerste stappen in haar carrière als actrice en stemactrice.

Ze ging naar vele audities en één hiervan was voor het vijfde deel van een grote game: Metal Gear Solid. Stefanie werd door de bekende Japanse gameontwikkelaar Hideo Kojima gecast voor de rol van sluipschutter Quiet. Het bijzondere aan deze rol is dat niet alleen Stefanies stem te horen is in de game, maar ook haar gezichtsuitdrukkingen, lichaam en bewegingen te zien zijn in het spel. Door middel van een computerscan is Stefanies lichaam en gezicht omgezet naar 3D. In een studio heeft Stefanie met een speciaal pak aan alle bewegingen gemaakt die haar gamekarakter zal moeten maken in het spel.

Van Japanse fantasygame naar Franse animatiefilm

Van Metal Gear zijn naar schatting 54 miljoen spellen verkocht. Op de dag van release bracht het spel 179 miljoen dollar op. Het vijfde deel, The Phantom Pain, waarin Stefanie te zien en horen is, was het meest ambitieuze gameproject van de reeks. Van de opbrengst van haar rol heeft Stefanie drie jaar ‘mooi’ kunnen leven in Tokio. Afgelopen jaar heeft Stefanie de stem ingesproken van het karaker Sööma, in videgame Spacelords. Dit is een nieuw personage in de game, die begin dit jaar aan het spel is toegevoegd. In een video van ontwikkelaar MercurySteam vertelt Stefanie dat ze het een hele eer vindt om Sööma te mogen spelen.

Voor games is het vaak zo dat de ontwikkelaar aanpassingen doet in het script of extra zinnen schrijft. Om die reden heeft Stefanie thuis een studio laten bouwen, zodat ze op haar gemak vanuit huis extra zinnen kan opnemen. Naast het acteren en stemacteren is Stefanie onlangs gevraagd om voor de VR-game Last Labyrint ook de themesong te zingen. En ook is ze binnenkort te horen in een Franse animatiefilm. Dit is een muzikale, Engelstalige film is waarin Stefanie niet alleen als stemactrice maar ook als zangeres te horen is. Acteren, stemacteren en zingen: Stefanie vindt het allemaal te gek om te doen en is dankbaar voor haar carrière tot nu toe. Wij blijven deze wereldster volgen!

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!