Bijzondere stemmen: laag, hoog of gewoon knettergek.

10-08-2018

Een lage stem is betrouwbaar, krachtig en sexy. Accenten vinden we vaak aantrekkelijk. Hoge stemmen werken eerder op je lachspieren. Zoveel mensen, zoveel stemmen. Stemmen waar je kippenvel van krijgt, of juist de zenuwen. Stemmen die je uit duizenden herkent. We zette een aantal onvergetelijke stemmen op een rij. Van laag naar hoog!

Morgan Freeman

Een van de laagste, warmste en meest sexy stemmen van Hollywood. In verschillende interviews geeft Morgan zijn gouden tip: veel gapen. Dat ontspant de stembanden. Op de vraag of je daardoor net zo’n stem kunt krijgen als hij, is zijn antwoord duidelijk: nee natuurlijk niet ;-). Er is maar een man ter wereld die uit het telefoonboek kan voorlezen zonder dat je er ooit genoeg van krijgt.

Luister: sexy voice les van Morgan.

Margareth Thatcher

Dezelfde boodschap op een andere toonhoogte maakt een groot verschil. De stem van Margareth Thatcher is een van de meest geanalyseerde vrouwelijke stemmen in de geschiedenis. Uit geluidsopnamen blijkt duidelijk dat ze gedurende haar regeringsperiode steeds lager is gaan spreken. ‘Humming’ lessen van een leraar van het National Theatre zouden haar daarbij hebben geholpen. Een goed voorbeeld van hoe de verpakking van dezelfde boodschap een groot verschil kan maken.

Sofia Vergara

Gloria uit de serie Modern Family (Netflix) is van zichzelf al veel, maar het is haar accent dat haar onvergetelijk maakt. Mensen zijn dol op accenten. Amerikanen lopen weg met Britse of Franse accenten, en veel Nederlanders zijn gecharmeerd van het Vlaams. Het geeft iemand iets exotisch, iets ongrijpbaars en daar zijn we gek op.

Sofia Vergara bij Ellen op de bank, het spelletje heet: ‘Wie begrijpt wat Sofia zegt’.

Philippe Geubels

Na net te hebben verteld dat een Vlaams accent vaak als aantrekkelijk wordt ervaren: Philippe Geubels. Niet sexy, maar wel een succesvol comedian, wat veel vrouwen dan toch weer heel sexy vinden. En zijn succes is voor een heel groot deel te danken aan zijn vreemde, nasale, slepende stemgeluid. Als je Philippe een telefoonboek laat voorlezen dan is de kans groot dat je erom moet lachen. Of gillend wegrent. Op de vraag wat de kale comedian liever zou hebben: een vollere haarbos of een lagere stem antwoorde hij in RTL Late Night: mag het ook een grotere penis zijn? Philippe is dus meer dan tevreden met zijn stembandjes.

Marc Marie Huijbrechts

In het begin van zijn carrière voelde Marc Marie de noodzaak om elke keer als hij als het podium opstapte meteen te beginnen over zijn stem. De stem die hem zo uniek maakt. Het heeft hem jaren gekost om gewoon zichzelf te durven zijn, met hoge piepstem en al.

Nu zijn er zelfs online cursussen om te kunnen praten net als Marc Marie ;-)

Fran Drescher

Fran Drescher bekend als ‘The Nanny’ een hitserie uit de jaren 90. Fran kreeg op de middelbare school het advies om fatsoenlijk te leren praten omdat ze anders nooit een normaal leven zou kunnen leiden. De zuurpruimen kregen gelijk. Fran leidt een allesbehalve normaal leven, dankzij haar penetrante stem en onnavolgbare lach.

Wie het laatst lacht lacht het best

Dat stemgeluid een enorme invloed heeft op hoe iemand overkomt is wel duidelijk. Je kunt er mensen mee laten lachen of juist diep ontroeren. Natuurlijk is wat je zegt het allerbelangrijkst, maar hoe je het zegt bepaald voor een groot deel of je boodschap goed terecht komt. Heel generaliserend kunnen we stellen dat de diepe stemmen ons verleiden en ontroeren en dat het de hogere stemmen zijn die ons laten lachen.

Dit filmpje ging de hele wereld over. De Vlaamse presentator komt niet meer bij door de stem van zijn gast.

Door: Suzanne Muller

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!