Boeken: lezen of luisteren? Of allebei?!

08-05-2019

Het is de Week van het Luisterboek. Van maandag 6 mei tot en met zondag 12 mei voert boekensite en lezerscommunity Hebban.nl campagne om het gesproken boek onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Lezer of luisteraar? Wat ben jij? Ben je gek op verhalen maar heb je geen tijd meer om boeken te verslinden? Goed nieuws: ook als je een lezer bent kun je gerust een luisteraar worden.  

Actrice Chava voor in ’t Holt en acteur Sander de Heer zijn de gezichten en de stemmen van de Week van het Luisterboek 2019. Chava en Sander spraken verhalen van misdaadauteur Hilde Vandermeeren en kinderboekenschrijver Paul van Loon in, die je deze week gratis kunt luisteren. Daarnaast wordt voor de derde keer de Hebban Luisterboek Award uitgereikt aan de beste voorlezers van luisterboeken.

Verhalenliefhebber Hugo Blom schrijft een rubriek over luisterboeken in de Volkskrant. Blom was oorspronkelijk niet het type ‘luisteraar’ en naar eigen zeggen meer een kijker en een lezer. Vanaf het moment dat hij werd gegrepen door het fenomeen de podcast, raakte hij ook geïnteresseerd in luisterboeken. Inmiddels heeft hij veel boeken geluisterd, met name in de auto en op de fiets, en raadt hij het iedereen aan.

Acteur Frans Lammers vindt het rustgevend en bijna meditatief om een boek voor te lezen, zegt hij deze week op Radio 1. Hij is genomineerd als beste voorlezer van luisterboeken. Lammers is niet de enige bekende acteur of presentator die op de longlist van genomineerden staat: ook Dieuwertje Blok, Ricky Koole en Rik van de Westelaken maken kans op de titel.

Een bekende streamingdienst van luisterboeken is Storytel, waar meer dan honderdduizend titels beschikbaar zijn. Volgens Blom gaan er in de toekomst mengvormen ontstaan tussen bijvoorbeeld luisterboeken en podcasts. Hij verwacht dat de gehele audiowereld gaan veranderen en verschillende audiovormen steeds meer in elkaar zullen gaan overlopen. Zo zijn er nu al audioboeken te horen waarin bijvoorbeeld ook muziek is verwerkt die in het desbetreffende verhaal een rol speelt.

Veel boekenlezers lezen in de praktijk minder boeken dan ze eigenlijk zouden willen. Ze hebben stapels boeken op de plank, maar in werkelijkheid komen ze niet verder dan het lezen van vijf bladzijden voor het slapengaan en lezen ze alleen tijdens een vakantie nog een geheel boek uit. Herkenbaar? Ook als je gehecht bent aan het papieren boek en je nog nooit een boek hebt geluisterd, zou je zomaar een groot fan van luisterboeken kunnen worden. Waarom? Simpel! Door luisterboeken te gaan luisteren, krijg je die stapel boeken met verhalen die je wil lezen namelijk wél weggewerkt…

Wat maakt het luisterboek zo ongelooflijk populair? Met luisterboeken vul je verloren tijd ineens op een nuttige manier, zeggen fans. De twee uur die je dagelijks kwijt bent om op je werk te komen met de auto of trein? Deze tijd is perfect geschikt om weg te duiken in een interessant verhaal. Een ander bijkomend voordeel is dat je door de stem van de spreker wellicht eerder in het verhaal wordt gezogen dan wanneer je zelf leest en dus minder snel een verhaal aan de kant legt. En uiteindelijk… heb je het boek uit. Of je het nu zelf hebt gelezen of dat iemand het jou heeft voorgelezen, dat maakt dan niets meer uit.

Van 6 tot en met 12 mei kun je twee gratis luistercadeaus downloaden. Actrice Chava voor in’t Holt leest vier spannende verhalen voor van de Vaamse misdaadauteur Hilde Vandermeeren. Acteur en radio-dj Sander de Heer leest Dolfje Weerwolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos van Paul van Loon voor. De cadeaus zijn te downloaden in de Hebban Luisterboek-app, bij Libris.nl, de LuisterBieb en op Luisterrijk.nl.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!