De Fabeltjeskrant: één dame sprak de stemmen van zeven dieren in

02-01-2019

Elsje Scherjon (80) is als enige van de originele cast te horen in de nieuwe animatiefilm De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen 

De film De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen draait in de Nederlandse theaters. Met de bioscoopfilm wordt de vijftigste verjaardag van de iconische televisieserie gevierd. Voor velen van ons puur jeugdsentiment, voor de jonge kijkers van nu een leuke en geestige film over zowel vrolijke, chagrijnige, paniekerige als relaxte bosdieren.

In 1968 verscheen de eerste uitzending van De Fabeltjeskrant op televisie. Kinderen waren dol op de vilten poppen met hun grappige stemmetjes, maar ook menig volwassene zat aan de buis gekluisterd. Er zijn meer dan 1600 afleveringen van De Fabeltjeskrant uitgezonden en de serie brak door in meer dan 40 landen.

Wat De Fabeltjeskrant leuk maakte voor zowel jong als oud, waren de fantastische personages die ieder hun eigen taalgebruik en manier van spreken hadden. De gevleugelde uitspraken van Meneer de Uil zoals ‘Dag lieve kijkbuiskinderen’ en ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ zal iedereen die de serie keek zich nog herinneren. Maar als je de andere karakters in de serie nagaat, hebben ze allemaal heerlijke eigenaardigheden. Wat dacht je van ‘tuut-tuut-tuut-tuut’ Truus de Mier en de zwaar ongeduldige, superdrukke Zoef de Haas? En niet te vergeten de twee Rotterdamse bouwvakkers Ed en Willem Bever en de statige juffrouw Ooievaar, die het hoog in de bol heeft en zich met alles en iedereen bemoeit.

Wist je dat één dame meer dan zeven personages vertolkte?

De teksten werden geschreven door Leen Valkenier, die de personages baseerde op mensen die hij kende uit zijn wijk, Vreewijk in Rotterdam. Bij de uitspraken van Truus de Mier hield de scenarioschrijver zijn moeder in gedachten en zelf kon hij zich identificeren met de eigenaardige Bor de Wolf, die regelmatig kampte met stemmingswisselingen en dan het bos indook. Juffrouw Ooievaar was gebaseerd op zijn goede vriendin Jopie Kullberg-Donkervoort, een dame die Leen kende van de mulo en met wie hij in een toneelgroep zat. De Rotterdamse Jopie overleed afgelopen zomer op 93-jarige leeftijd.

Iedere stemacteur zou de oude afleveringen van De Fabeltjeskrant eens moeten terugkijken. Wist je dat één dame meer dan zeven personages vertolkte? De nu tachtigjarige Elsje Scherjon was Juffrouw Ooievaar, maar ook Truus de Mier, Stoffel de Schilpad, Zaza Zebra, Isadora Paradijsvogel, Myra én Martha Hamster, Jodokus de Marmot, Flora Nachtegaal, Greta ­Bontekoe en Oléta Vulpecula. Dat (bijna) alle dieren werden gespeeld door dezelfde stemacteur is opvallend te noemen en zal nu niet meer snel voorkomen.

Els is als enige van de originele cast te horen in de nieuwe animatiefilm van De Fabeltjeskrant. Ze vertolkt de stem van Juffrouw Ooievaar, die zich nog geen spat minder bemoeit met de andere dieren dan ze vroeger deed. De piepstem van Truus de Mier zou ze niet meer kunnen, vertelt ze in een interview in Volkskrant: “Veel te hoog! Maar die Georgina Verbaan doet dat knap hoor. Het is een elegant beestje geworden, mijn mier was meer een zenuwlijder.” Richard Groenendijk verzorgt in de bioscoopfilm de stemmen van de gebroeders Bever en mag tijdens het inspreken dus vaak met zichzelf in gesprek gaan. Dj Armin van Buren heeft ook een rol te pakken in de film: hij spreekt de stem in van het nieuwste personage, Dj Wally. In Metro vertelt Armin dat hij groot fan is van teken- en animatiefilms en het geweldig vindt om een rol te spelen in deze bijzondere film.

Geen verschil met gewoon acteren

Voor Elsje Scherjon is er de afgelopen tijd wel veel veranderd: zij sprak de stemmen van de dieren vroeger in als een hoorspel, waarna de band met de opname naar de kelder van de studio ging. Hier werden de vilten handpoppen bewogen op het ritme van de ingesproken stemmen en gefilmd. De tachtigjarige Elsje mocht nu mevrouw Ooievaars teksten inspreken nadat de film was gemaakt.

Benieuwd naar de film? In het Grote Dierenbos is anno 2018 weer van alles aan de hand. De picknick van Juffrouw Ooievaar dreigt in het water te vallen als blijkt dat Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen en de andere dieren verdwalen. Ook arriveert er een bijzondere gast in Fabeltjesland: Peter Panda uit China. Mevrouw Ooievaar vindt het maar niets, zo’n vreemd dier uit een vreemd land. Het is bijna overbodig om te zeggen dat er ook in deze film weer fantastische paralellen zijn met de huidige actualiteit en de makers ervoor hebben gekozen de vluchtelingencrisis op een Fabelkrantachtige manier te behandelen.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!