Een verveeld en gehaast klinkende stem praat een tv-programma aan elkaar over mensen die het roer omgooien. In plaats van dat hij je meeneemt in het verhaal neemt hij je mee in zijn verhaal. Je ziet hem ineens voor je: zittend in een inspreek-cel, misschien niet zoveel tijd, een haperende lamp, misschien geen fan van het genre. Een ding weet je zeker: hij heeft geen glimlach op zijn gezicht. Uitgesloten.
Er zijn drie dingen die elke stemacteur zou moeten weten
- Drink geen koffie voor je begint, tenzij je je publiek wil trakteren op smakgeluidjes
- Geef de audiotechnicus altijd een hand, hij kan je maken of breken (zo zijn ze) ;-)
- En last but eigenlijk misschien wel first: spreek in met een glimlach
Mensen horen het verschil. Met een glimlach op je gezicht inspreken heeft onmiddellijk effect. Probeer het zelf maar eens met de volgende zin.
Zeg eerst een keer gewoon hardop:
‘Ik wil graag één koffie, een cola light en een glas water’.
En dan nu met een glimlach:
‘Ik wil graag één koffie, een cola light en een glas water’.
Hoor je dat? Je stem gaat meteen veel meer leven als je glimlacht, je toon gaat dansen, je klinkt prettiger. Dus ook al ben je als stem niet zichtbaar, je stem is sfeer- en beeldbepalend. En dat is natuurlijk van levensbelang voor het product dat je verkoopt, voor het succes van de serie of film die je inspreekt.
Eng kijken
Ok, dus gewoon glimlachen en dan kom ik er wel? Nou, nee, zo simpel is het natuurlijk ook weer niet. Niet elk genre vraagt om een glimlach. Spreek je een hele enge scene in dan kun je beter ‘eng kijken’ en een verdrietige setting vraagt weer om een heel andere gezichtsuitdrukking en lichaamshouding.
Het gaat er vooral om dat je als stemacteur ook echt acteert, met gezichtsuitdrukkingen, gebaren en al. Je hoort het verschil meteen. Je wil geloofwaardig zijn, mensen meenemen in het verhaal en daardoor een boodschap overbrengen.
Daarom is stemacteren iets dat je veel en vaak moet doen, waarmee je moet oefenen en experimenteren, meters maken. Veel inspreken en goed luisteren. Wat voor effect wil je bereiken, hoe ga je dat doen en hoe klinkt het eindresultaat. Vraag ook anderen om eerlijke feedback. Liefst geen familie of vrienden, die vinden alles óf heeeeel mooi of heeeel slecht. Vraag het een pro!
Laatste stukje vrijblijvend advies
Spreek je ooit een programma in over mensen die het roer omgooien? Tover een big smile op je gezicht en neem me mee, weg uit die inspreek-cel!