Deze actrices werken ook als stemacteur

02-10-2018

Met alleen een mooie stem, kom je er niet. Als je stemacteur wil worden, moet je goed kunnen acteren. We kennen allemaal Cameron Diaz als prinses Fiona in Shrek, en actrice Scarlett Johanson vertolkte een fantastische rol in de film Her, waarin een man verliefd wordt op een computerstem… Ook veel Nederlandse acteurs en actrices werken als stemacteur. Voor de een is dat een leuk baantje voor erbij, terwijl de ander dat stemacteren stiekem eigenlijk heel erg prettig vindt, zoals Georgina Verbaan.

Georgina Verbaan

Actrice Georgina Verbaan vindt het fijne aan stemacteren dat ze de ‘buitenkant kan weggooien’. Als je gaat stemacteren hoef je niet in de make-up, je hoeft geen mis-en-scene te onthouden en nog het allerfijnste: je bent alleen! Je zit in een heel klein wereldje; in je eigen hoofd is alles. Georgina vindt het stemacteren soms zelfs makkelijker dan acteren in een film; een hysterische huilscene is volgens haar sneller opgenomen in een spreekcel dan op een set. Volgens Georgina zijn er trouwens ook genoeg acteurs die het stemacteren helemaal niet leuk vinden. Zij vinden het veel gedoe in een hokje, terwijl er niemand is die ze ziet, vertelt ze in een interview. Benieuwd naar Georgina’s stem? Ze is te horen in de De Lego Film, Pixars Inside Out de serie Pim en Pom en de kinderfilm Rikkie de Ooievaar.

Anneke Blok

Actrice Anneke Blok speelt in het theater en is geregeld te zien op het witte doek. Zo kun je haar kennen uit de films Soof, Soof2, Alles is Liefde, de Helleveeg en Tiramisu. In een interview met het tijdschrift Margriet zei Anneke Blok dat ze blijft acteren tot ze erbij neervalt. “Zolang je je teksten nog onthoudt en kunt lopen, kun je op het toneel staan” aldus de actrice. Dat Anneke Blok een overtuigende actrice is, blijkt wel uit de vele prijzen die ze de afgelopen jaren ontving. Zo is ze onder andere de trotse eigenaar van twee Gouden Kalveren. Maar ook de reclames van Hema sprak ze jarenlang vol overgave in. Skisokken, panty’s, schoolspullen en rookworsten: we weten dankzij Anneke allemaal waar we die het beste kunnen kopen, toch?

Susan Visser

Ook actrice Susan Visser speelt zowel in het theater als in films. Zij werd bij het grote publiek bekend als de sexy Anouk Verschuur in de televisieserie Gooische Vrouwen. Een gescheiden vrouw en moeder van een dochter van negen. Anouk maakt erotische kunst en is in haar leven altijd op zoek naar spanning en opwinding. De trage, zwoele stem van Susan kunnen we ons allemaal nog goed herinneren, en deze stem is nog regelmatig te horen op de televisie en radio. Zo is Susan in de reclames van Oikos, een yoghurttoetje. En wat je ook van deze reclame vindt, het lukt Susan om van yoghurt een sexy product te maken…

Hadewych Minis

Hadewych Minis was vorig jaar op televisie te zien in het programma Maestro. Ook deed ze mee aan Wie Is de Mol? Hadewych speelde in films als Mannenharten, De Helleveeg en Zwarte Tulp. Ze is tevens toneelactrice en combineert zang, dans en toneelspel dit jaar in haar solovoorstelling Minis Plus, waarin ze een ‘extended version’ van zichzelf laat zien. In interviews vertelt ze dat ze teksten heeft geschreven over moederschap tot midlifecrisis. Ook gaat ze dansen op het podium en haar eigen muziek spelen. Dankzij haar werk als stemactrice voor commercials van Kruidvat, kan Hadewich een half jaar vrij nemen om een show voor te bereiden. Ze spreekt de reclames daarom al negen jaar met veel plezier in, vertelt ze in Volkskrant.

Angela Schijf

‘Kijk nou! Ik ben een beugelbekkie. Vriendjes! Hou daar je mond maar over. Disco! De hele wereld is géééhééék!’ Misschien kun je je ‘Beugelbekkie’ nog wel herinneren? Sharon Spits kwam in deze serie samen met haar magnetische beugel in allerlei vreemde situaties terecht. De Nederlandse actrice die deze rol vertolkte, is niemand minder dan Angela Schijf. Bij de meeste vooral bekend als Eva van Dongen uit Flikken Maastricht. Angela zou samen met haar man en haar buren in het toneelstuk Kreutzersonate spelen, maar dit is tot haar grote teleurstelling niet doorgegaan. De reden hiervan is dat haar Belgische tegenspeler Nikolaas Kende tijdens de theatertournee gevoelens voor haar ontwikkelde. De situatie escaleerde zodanig, dat de twee stellen met elkaar braken. En zie daar meteen nog een groot voordeel van het werk als stemacteur; dat alleen in een hokje zitten, kan in sommige situaties, heel erg prettig zijn…  

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!