Deze Italiaanse George Clooney is een ware volksheld.

01-03-2019

Documentaire Being George Clooney geeft kijkje in de wereld van de nasynchronisatie 

Francesco Pannofino (60) is de Italiaanse George Clooney. De eerste keer dat hij de rol van Clooney op zich nam was in de film One Fine Day met Michelle Pfeiffer. Ooit van Francesco gehoord? Waarschijnlijk niet. Toch is de man die in Italië alle Hollywoodfilms waarin Clooney speelt nasynchroniseert een held. Zijn fans spreken hem op straat aan en willen met hem op de foto. Wat maakt deze stemacteur zo populair?  

Als je in Nederland woont ben je er niet aan gewend: Amerikaanse films die worden nagesynchroniseerd. Maar als je op je hotelkamer in Duitsland of Italië de televisie aanzet, hoor je niets anders. Nasynchroniseren is in de meeste Europese landen aan de orde van de dag. Nederland doet daar samen met Griekenland, Slovenië, Kroatië, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland niet aan mee, en daarom kunnen wij ons helemaal niets voorstellen bij Nederlandse Angelina Jolies, Emma Watsons en Sandra Bullocks.

Waarom zijn nagesynchroniseerde films in het ene Europese land vanzelfsprekend en in het andere land niet? De Italiaanse overheid investeerde in de jaren dertig in het nasynchroniseren van films, net als andere grote landen zoals Duitsland, Spanje en Engeland. In Italië was destijds een groot deel van de bevolking analfabeet en het kwam dictator Mussolini goed uit om zoveel mogelijk buitenlandse invloeden te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat Italië tot op de dag van vandaag een obsessie heeft met nasynchroniseren: er bestaan in het land zelfs Oscaruitreikingen voor de beste mannelijke hoofdrol stem, beste vrouwelijke hoofdrol stem, en ga zo maar door.

Twee Duitse George Clooneys

In de documentaire Being George Clooney maak je niet alleen kennis met de Italiaanse Francesco Pannofino, maar ook met de Duitse Clooneys: Detlef Bierstadt en Martin Umbach. Deze stemacteurs zijn allebei te horen in Amerikaanse films met de bekende acteur. Eerstgenoemde heeft overigens niet de looks van de knappe en charismatische Clooney; Detlef Bierstad is een forse, kale man. Hij vertelt dat hij vanwege zijn uiterlijk altijd werd gecast als schurk, maar door het stemacteren kan laten zien dat hij allesbehalve een kwaadaardig persoon is. Detlef heeft drie kinderen en is opa van zes kleinkinderen en staat bekend als een zachte en lieve man. Die kale kop is slechts buitenkant en daar hoor je helemaal niets van…

Stemacteur Marco Antonia Costa is de Braziliaanse George Clooney en heeft naast zijn werk als stemacteur nog een interessante baan: hij is dokter. Op zijn zeventiende startte hij met een studie medicijnen, maar stemacteren en radio maken bleef altijd zijn grote passie. Nu hoeft hij niet meer te kiezen en heeft hij beide banen. Marco Antonia Costa is een verlegen man, die achter de microfoon helemaal in zijn element is. Zijn vrouwelijke collega’s in het ziekenhuis zeiden ooit: praat als dokter Ross (E.R.) en schrijf ons een recept voor. Met hun ogen dicht droomden ze even weg en was het net alsof ze zich met Clooney in één ruimte bevonden. Marco Antonia Costa snapt dat wel: “Ik bén George Clooney. Ik praat met Julia Roberts, dus ik ben George Clooney!”

Leven in de schaduw van de ster

Toch zijn stemacteurs de achtergrondzangers van de filmwereld. Duitse stemactrice die Hermelien Griffel inspreekt zou Emma Watson dolgraag een keer ontmoeten, maar op de premières van de Harry Potter films, werd zij niet uitgenodigd en op de aftiteling van de film wordt haar naam niet genoemd. Stemacteurs die Hollywood films nasynchroniseren leven altijd in de schaduw van de ster en missen de erkenning voor hun werk die ze verdienen. De Hollywood ster krijgt miljoenen op zijn bankrekening, de stemacteur met een beetje geluk een paar honderd of duizend euro. En dat terwijl het stemacteren met evenveel passie, bloed, zweet en tranen wordt gedaan als het acteren op de set.

De Duitse, Italiaanse, Turkse, Braziliaanse en Indiase stemacteurs voelen zich wel degelijk onderdeel van de grote filmmakers ter wereld. Al is het maar omdat ze in hun eigen land ware helden zijn. Zo vertaalt stemacteur Shaktee Singh Hollywoodfilms naar Hindi en is hij dolgelukkig met zijn rol als George Clooney. Ook Francesco Pannofino krijgt in zijn eigen land de waardering die hij nodig heeft. Zijn fans willen met hem op de foo en hij werd zelfs een keer door Clooney zelf opgebeld, die hem graag wilde vertellen dat hij een goede acteur is. En dan is er nog zijn vrouw, die ook blij is. Zij is getrouwd met George Clooney, Tom Hanks, Kurt Russell en Denzel Washington. Kan slechter toch?! 

Benieuwd naar de documentaire? Je kijkt hem op Netflix!

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!