Edwin Diergaarde is al bijna 15 jaar voice-over van het succesvolle televisieprogramma Ik Vertrek

19-04-2019

Hij is al sinds 1992 radio dj en was jarenlang te horen op Radio 2 en 3FM en presenteert tegenwoordig dagelijks een middagprogramma op Radio 10. Toch is Edwin Diergaarde misschien het meest bekend van zijn rol in het succesvolle AVROTROS-programma Ik Vertrek. Al sinds 2005 is het zijn stem die je meeneemt naar het buitenland voor de mooiste emigratie-avonturen, met niet altijd een succesvolle afloop.

Edwin begon zijn carrière als discjockey en sprak ‘per ongeluk’ een keer iets in voor televisie. “Dat was voor Club Veronica, maar nu ik erop terugkijk dan was eigenlijk meer een item inschreeuwen. Ik kan me nog herinneren dat de regisseur zei: ‘je lijkt wel een sportverslaggever’. Ik geloofde toen al niet dat het heel goed was en toen ik het later op televisie terugzag dacht ik inderdaad: dat had wel iets anders gemogen!”

“Naast het maken van radioprogramma’s heeft het voice-overwerk me vanaf dat moment heel erg aangetrokken. Het is een hele andere manier van werken, maar ik vind het ontzettend leuk om met mijn stem bezig te zijn. Voor mij is de combinatie van werken voor de radio en het inspreken van televisieprogramma’s een geweldige combinatie, ik vind het allebei heel erg leuk om te doen.”

“De knipoog die je hoort is belangrijk”

In 2005 sprak Edwin zijn allereerste aflevering Ik Vertrekin. Zijn stem is inmiddels niet meer weg te denken uit het programma. Toen Edwin door ziekte een paar maanden uit de running was en zijn stem werd vervangen, hadden kijkers hier moeite mee. “Ik hoor heel vaak dat mensen mijn stem onlosmakelijk verbonden zien met het programma, maar ik verbaas me daar toch altijd wel een beetje over. Mijn teksten zijn ter ondersteuning van het beeld, meer is het niet. Maar toch is mijn rol in een programma zonder presentator blijkbaar voor de kijker erg belangrijk.”

Edwin spreekt na bijna vijftien jaar nog steeds met liefde zijn teksten voor Ik Vertrekin. “Het is zo leuk omdat het real life is, je doet verslag van wat mensen allemaal meemaken en het is echt heel leuk om daar een bijdrage aan te leveren en dat verhaal aan de kijker te vertellen. Alle lof trouwens voor de tekstschrijver, want het lukt haar om de juiste toon te vinden en vooral die knipoog die je hoort is erg belangrijk.”

“Het is essentieel dat je goed naar jezelf kan luisteren”

Edwin deed geen opleiding voor zijn vak, maar rolde er via zijn werk als radiomaker in. Toch blijft hij zelfs nu hij al twintig jaar voice-overs inspreekt kritisch op zichzelf en probeert hij altijd nog bij te leren. “Een van de dingen die ik eigenlijk pas leerde toen ik al jaren aan het werk was als voice-over, is hoe belangrijk het is dat je tijdens het inspreken van een tekst doet aan tempowisselingen. Als je dat doet, kun je veel meer variatie krijgen in hetgeen je verteld. Iets anders wat ik altijd in mijn achterhoofd houd, is hoe belangrijk het is dat je goed weet wat je leest. Soms zijn er bij het inspreken van de teksten voor Ik Vertrekstukken die ik wel vier of vijf keer overdoe voordat ik er zelf tevreden mee ben. Met mijn ervaring heb ik wel het zelfvertrouwen in wat ik doe, maar feit blijft dat je een verhaal op veel verschillende manieren kan vertellen.”

Als Edwin de afleveringen inspreekt gaat hij van tijdcode naar tijdcode en ziet hij niet de complete aflevering, maar op televisie probeert hij deze altijd terug te kijken. “Ik bekijk de afleveringen beroepsmatig terug. Ik probeer altijd te kijken of er bepaalde dingen anders hadden gekund. Ook al ben ik nu al langer dan twintig jaar werkzaam als voice-over, het is voor iedere stemacteur of voice-over denk ik essentieel dat je goed naar jezelf kunt luisteren, want je moet jezelf goed kunnen beoordelen. Ik vind dat je altijd moet luisteren of dingen beter of anders hadden gekund. Dat houd je scherp.

“Je moet nooit denken dat het vanzelf gaat lukken”

Als je begint als stemacteur of voice-over, heb je het zwaar. Waarom? Het is gewoon hartstikke moeilijk! Er zijn zoveel valkuilen waar iedere beginneling invalt. Toch is de tip die ik mee wil geven aan mensen die erover dromen om voice-over te worden: ga het doen. Je moet nooit denken dat het vanzelf gaat lukken, want dat is niet zo. Je moet het veel doen. En vooral jezelf veel terugluisteren.  Iets wat ik mezelf bij Ik Vertrekaltijd voor houd is dat ik de teksten niet voorlees, maar vertel. Behalve wanneer je een audioboek inspreekt, moet je nooit voorlezen. Je gaat iemand iets vertellen. Soms visualiseer ik ook dat degene aan wie ik het verhaal vertel, tegenover me zit.

Hoewel ook Edwin zich in Ik Vertrek geregeld verbaast over het niet rond hebben van de juiste vergunningen en het niet spreken van de taal, droomt hij er zelf ook wel eens over te emigreren. “Als ik ga, zou ik kiezen voor een warm land waar ik graag veel ben: Ibiza. En dat is nu precies de kracht van het programma, want dromen we er stiekem niet allemaal van om in het buitenland te gaan wonen? Ik heb overigens nog geen concrete plannen!”

Ben jij fan van Edwins stem en van het programma Ik Vertrek? Dan heb je geluk: “Ik ben pas gevraagd om binnenkort een ander programma in te spreken voor NPO. Ik kan er nog niet veel over zeggen maar het lijkt op Ik Vertrek en het is nog iets extremer. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen!”

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!