Hoe zijn gouden stem verslaafde dakloze Ted Williams redde

18-03-2019

‘Deze Amerikaanse stemacteur leefde maar liefst veertien jaar op straat’

De Amerikaanse Ted Williams (62) was veertien jaar dakloos. Hij was verslaafd aan drugs en alcohol en werd regelmatig gearresteerd wegens criminele activiteiten. Het leven van de zwerver draaide 180 graden toen hij door een verslaggever van de krant werd ontdekt op een straathoek in Ohio. Een filmpje waarin Teds warme, diepe stem te horen was, ging viraal. Binnen 24 uur kreeg Ted meerdere aanbiedingen voor werk als stemacteur en radio dj. Inmiddels is hij veelgevraagd spreker en is hij te horen in televisiecommercials.

Ted werd geboren en getogen in Brooklyn, New York City. Hij diende drie jaar in het Amerikaanse leger en deed daarna een opleiding tot stemacteur. In 1980 werd Ted discjockey van een nachtelijk radiofeuilleton bij het commerciële radiostation WVKO-AM. Hier werkte hij tien jaar, tot hij werd ontslagen wegens alcoholisme en drugsmisbruik. Uiteindelijk werd Ted door overmaat van ramp ook zijn huis uitgezet. Hij belandde op straat in de criminaliteit. Ted leefde maar liefst veertien jaar als zwerver, waarvan hij periodes doorbracht in de gevangenis vanwege diefstal, drugsbezit en verschillende ernstige misdrijven.

In januari 2011 dook Ted plotseling op in de media, toen een video waarin hij werd gefilmd viraal ging. Ted is in het filmpje te zien als zwerver en draagt een kartonnen bordje met de tekst 'I have a god given gift of voice. I am an ex radio announcer who has fallen on hard times. Please! Any help will be greatfully appreciated. Thank you. And God bless you. Happy Holidays.’ bij zich. Een verslaggever van de krant The Columbus Dispatch vraagt Ted op een kruispunt in Columbus, Ohio, deze stem aan hem te laten horen. Wat Ted al tijden hoopt, is dat iemand in de radiowereld zijn bloedmooie stem opmerkt. En dat gebeurt. Al snel wordt Teds stem omschreven als ‘The Golden Voice’. Ted krijgt direct verschillende aanbiedingen voor werk als stemacteur.

Dagelijkse worsteling

De video waarin Ted een radiojingle inspreekt zorgt uiteindelijk voor een boekdeal en ook wordt Ted uitgenodigd in verschillende grote Amerikaanse talkshows. Ondanks de plotselinge roem, zal Ted eerst een belangrijke stap moeten zetten richting een afkickkliniek. In januari 2016 lijkt Ted weer op het rechte pad te zijn. Hij is clean, leeft niet meer op straat en presenteerde zijn eigen show, The Golden Voice Show, op het radiostation waar hij als jonge vent werkte, WVKO-AM. Hij had nooit durven dromen dat hij niet meer zou hoeven bedelen voor geld en het weer zou kunnen verdienen met zijn grote passie: stemacteren.

Teds leven als verslaafde in herstel is nog steeds een dagelijkse worsteling en ook schijnt Ted nog steeds geldproblemen te hebben. Maar ondanks dat het leven niet makkelijk is voor de vader van negen kinderen, heeft zijn gouden stem hem wel gered van de straat. Omdat Ted God dankbaar is voor zijn redding, zet hij zich in voor andere mensen die op straat leven. Met Het Ted Williams Project probeert hij slaapplaatsen te realiseren voor dak- en thuislozen. Inmiddels is Ted Wiliams naast stemacteur ook een veelgevraagd spreker en is hij te horen in de televisiecommercials van Kraft Macaroni and Cheese and Pepsi Cola.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!