Iedereen kan nu voice-over zijn.

24-07-2018

Wil je een vlogger worden? Start een Youtube kanaal! Wil je een schrijver worden? Start een blog en geef het in eigen beheer uit! Wil je voice-over worden? Koop een microfoon, publiceer je website en beginnen maar! Het internet helpt je je dromen te realiseren. Vandaag de dag zijn pionierende ‘voice cowboys’ makkelijk te boeken via online marktplaatsen als Fiverr - voor de prijs van een belegd broodje. De stemmenmarkt is compleet veranderd.

Als je zo’n twintig jaar geleden in het bestand stond van een geluidsstudio, dan zat je gebakken als stemacteur. Zo niet, dan kon je nog zo hard roepen, maar niemand zou je stem horen. Tegenwoordig is dat totaal anders. De digitale revolutie van de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat technologie en middelen voor iedereen toegankelijk zijn.

Een thuisstudio is nu voor een habbekrats in te richten met uitstekende apparatuur. Dat geldt voor microfoons die niet onder doen voor de kwaliteitsmicrofoons die je in topstudios aantreft, als voor professionele audio software. Al dan niet illegaal gedownload, om nog goedkoper uit te zijn. En met online marktplaatsen als Fiverr en Voices kan iedereen als ‘voice cowboy’ de voice-over markt op galopperen.

Een leven als stemacteur lijkt daardoor tegenwoordig bereikbaar voor iedereen; je bent als stemacteur-in-wording in ieder geval niet meer afhankelijk van slechts een handjevol professionele geluidsstudio’s. Veel teksten kunnen thuis opgenomen worden. Jeroen Kijk in de Vegte, die iedere dag de voice-over van RTL Boulevard inspreekt, deed dat bijvoorbeeld een tijd lang vanuit zijn thuisstudio toen hij in België woonde. En bedrijfsfilms kunnen lekker snel worden voorzien van een voice-over ("Ik lever binnen 24 uur je opname aan!")

De veranderende markt zorgt dus voor veel praktische voordelen. Maar tegelijkertijd is er ook een keerzijde. Het feit dat we al drie keer het woordje “iedereen” hebben gebruikt in dit artikel, zegt genoeg. Want, stemacteren is een vak: je moet beschikken over een perfecte tekstbehandeling, een prima articulatie hebben, een goed taalgevoel, de juiste stemtechniek kunnen gebruiken en zelfs een meester zijn over je lichaamstaal. Maar nu het werkveld open is door online marktplaatsen, betaalbare apparatuur en press-and-publish websites, wordt dat vaak vergeten - hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor mensen die zichzelf na een paar gelukte Instagram foto's (#nofilter, right) bombarderen tot 'fotograaf'.

Verandering is de enige constante, zei de Griekse filosoof Heraclitus ooit. En verandering zorgt voor voor positieve–en praktische–impulsen. Maar we blijven realistisch: niet iedereen kan stemacteren. Precies om dezelfde reden dat een vlogger niet vanzelfsprekend een goed acteur is, of een schrijver een goede voorlezer, is niet iedereen met een microfoon, een Fiverr account, een eigen website of een diploma stemacteren een goede voice-over.

 

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!