Jim Cummings is al 30 jaar Winnie the Pooh én Tigger

31-10-2018

‘Hoe kon hij ervoor zorgen dat zijn naam op de aftiteling van een tekenfilm kwam te staan?’


Hij siste de stem in van slang Kaa in Jungle Book en vertolkte Tazmanian Devil. Hij was te horen in de animatiefilms The Minions en SING en is al dertig jaar de stem van Winnie the Pooh én Tigger. Allebei? Ja! Jim Cummings sprak in de films van de bekende Pooh beer maar liefst twee karakters in. En door de speelfilm met Ewan Mc Gregor die deze zomer in de bioscoop verscheen, mocht de stemacteur op leeftijd de twee karakters nieuw leven inblazen.
 

De Amerikaanse stemacteur Jim Cummings is in honderden bekende teken-, animatie- en speelfilms te horen. Toch heeft hij gedurende zijn leven nooit het gevoel gehad dat hij aan het werk was, vertelt hij in een interview. Deze zomer verscheen de film ‘Christopher Robin’ op het witte doek. Uieraard werd stemacteur Jim Cummings voor de live action film gevraagd de stemmen van de knuffelbeer die graag honing eet en de drukke stuiterende knuffeltijger te vertolken. Een trip down memory lane, voor de inmiddels over de hele wereld beroemde acteur.

In 1987 werd Jim voor het eerst voor gevraagd voor de films van Winnie the Pooh. Hij verving in 1988 de stem van Hal Smith als Winnie the Pooh. In 1989 begon hij ook met het inspreken van de stem van Tigger, toen hij de baan ban Paul Winchell overnam. De bekende acteur kan binnen een seconde wisselen tussen de verschillende karakters uit zijn carrière, waarmee hij menig Amerikaanse interviewster compleet weet te verrassen. Het mooiste van zijn baan vindt Jim dat zijn stem kleine kinderen kan raken en ontroeren.

Toen acteur Jeremy Irons, de stem van Scar in de Disneyfilm ‘The Lion King’ stemproblemen ontwikkelde tijdens het nummer ‘Be Prepared’, werd Jim Cummings gevraagd het nummer voor de film te zingen. Een grappig detail is dat Cummings in de rest van de film te horen is als de niet pratende, hysterische hyena Ed, die communiceert door te lachen. Zijn carrière als zanger had de stemacteur trouwens al eerder: voordat hij begon met het inspreken van films zong en speelde hij in de jaren tachtig in ‘Fusion’; een regionale rockband uit New Orleans.

Dat hij zijn geld niet wilde verdienen met het maken van muziek maar met stemacteren, besefte Cummings zich al op jonge leeftijd. Als kind las hij op tekenfilms de complete aftiteling en bestudeerde hij alle namen die hij voorbij zag komen. Hoe kon hij ervoor zorgen dat zijn naam daar kwam te staan? Om dichterbij de plek te wonen waar het in Amerika allemaal gebeurt, verhuisde Jim met zijn gezin van New Orleans naar de West Coast; Anaheim, in Californië. Hier opende hij een videotheek en liep hij de juiste persoon tegen het lijf.

Het is een van Jims klanten in de videotheek die een low-budget horrorfilm heeft gemaakt. Jim is zo brutaal zijn band met daarop zijn stem aan de man af te geven en hem te vragen deze tape door te geven als hij eens andere regisseurs ontmoet die op zoek zijn naar stemacteurs. En zo geschiedde. Via de man in de videotheek kwam Jim aan zijn allereerste baan bij Disney, waar hij de stem insprak van Lionel the Lion in ‘Dumbo’s Circus’. Tegen de tijd dat hij van deze poppenserie 120 afleveringen had gedaan, had hij een agent en zijn eerste speelfilmdebuut te pakken. Moraal van dit verhaal: weet wat je wil en ga daarvoor!

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!