Parachutespringen, zingen en nieuwslezen: wat doen onze cursisten naast stemacteren nog meer?
De cursisten die zich bij ons melden, zijn niet één hokje te stoppen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze graag met hun stem werken, maar hun banen, hobby’s en interesses lopen uiteen. Zo zat er hier in de studio eens een keurige dame die vertelde dat ze in haar leven meer dan 5000 parachutesprongen had gemaakt! Ook kan het zomaar voorkomen dat je een van onze cursisten ziet opreden in De Wereld Draait Door.
Ooit hadden we een cursist die procureur-generaal is. Cursiste Amber Brantsen gaf aan dat haar grootste droom was nieuwslezeres te worden. Inmiddels doet ze bijna geen voice-overwerk meer, maar maakt ze carrière in nieuwslezerland. De 31-jarige Olivier de Neve uit Rotterdam combineert zijn werk als stemacteur met zijn allergrootste passie: muziek maken. Onder zijn singer songwriternaam Oliver Alexander timmert hij flink aan de weg. Hij stond in Paradiso en Het Koninklijk Concertgebouw en kan leven van zijn bestaan als muzikant.
Olivier de Neve studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit. Binnen vier jaar studeerde hij netjes af. Olivier: “Het papiertje leek me handig om een carrière mee op te bouwen. Na mijn studie ging ik zoek naar mijn eerste baan en werd ik marketingmanager bij een vastgoedbedrijf. Het werk was leuk, maar na ruim drie jaar werd het veel van hetzelfde. Ik zag er niet een hele grote uitdaging in om het werk de rest van mijn leven te blijven te doen. Na een werkweek van veertig uur had ik bovendien weinig tijd om actief bezig te zijn met wat ik het allerliefste doe: muziek maken. Omdat ik dat miste en graag wil doen wat ik het allerleukste vind, besloot ik in 2013 het roer om te gooien.”
Een jaar leven als muzikant
Omdat Olivier van mening is dat parttime muziek maken niet werkt als je er eigenlijk voor de volle 100% voor wil gaan, besluit hij ontslag te nemen bij het vastgoedbedrijf waar hij werkt en zich op een muziekcarrière te storten. “Om te beginnen ben ik gaan sparen. Dit deed ik vooral door lange tijd niet op vakantie te gaan. Verder probeerde ik zoveel mogelijk als een student te leven. Daarnaast heb ik een planning gemaakt. Ik denk dat wanneer je dat niet doet, je Netflix kijkend op de bank belandt op de eerste dag dat je vrij man bent.”
Olivier gaat op zijn eerste dag van zijn nieuwe carrière meteen aan de slag. “Mijn plan was om het één jaar te doen en dan de balans op te maken: bevalt het me? Slaat het ergens op wat ik doe? Omdat ik bedrijfskunde heb gestudeerd en een marketingachtergrond heb, waren mijn doelen realistisch. Ik weet dat je in het eerste jaar dat je een nieuw bedrijf opbouwt geen cent verdiend. Bovendien moest ik nog een compleet netwerk opbouwen. Ik heb ik alles op alles gezet om er een succes van te maken. Ik keek er ook heel praktisch tegenaan: er zijn zoveel mensen die voor of na hun studie een jaar gaan reizen of een tussenjaar plannen, zo zag ik het ook. Het voelde heel goed om een jaar lang aan de slag te gaan met hetgeen dat ik het allerliefste doe.”
Creativiteit kun je afdwingen
Als kind leerde Olivier keyboard en piano spelen en zong hij in Het Rotterdams Jongenskoor. Toen hij de baard in de keel kreeg stopte hij hiermee. Wat hem niet beviel aan het koor was het keurig zingen van bestaande liederen; Olivier wilde zelf bedenken. Hij is zijn leraar Engels dan ook erg dankbaar; een van de opdrachten was op de middelbare school om een sonnet te maken van een boek. “Ik had helemaal geen zin om dat boek te lezen, dus besloot de samenvatting te lezen en daar een sonnet over te schrijven. Ik vond het geweldig om daar vervolgens muziek onder te zetten en ontdekte zo hoe leuk het is om zelf liedjes te bedenken en schrijven.”
Liedjes schrijven speelt een grote rol in het leven van Olivier. Maar hij heeft er niet voor geleerd, dus besluit aan het Berklee College of Music ‘Songwriting’ te gaan studeren. “Dat half jaar in Boston heeft me veel gebracht. Je moest daar elke week een liedje afleveren. Ik heb mezelf daar regelmatig vervloekt… Elke maandag moest je een liedje afhebben... Als je dan op vrijdagavond nog geen inspiratie hebt, raak je wel in paniek. Ik heb daar echt geleerd dat je creativiteit bij jezelf kan afdwingen. Elke week een nummer af; geen excuses.”
In het voorprogramma van Alain Clark
In Amerika krijgt Olivier goede feedback en haalt hij mooie cijfers. Terug in Nederland moet hij op zoek naar een band. “Ik had in de muziekwereld geen netwerk en moest helemaal onderaan beginnen. Olivier legt contact met een drummer die studeert aan het conservatorium en start samen met hem een paar andere jongens een band. Zijn carrière als Oliver Alexander begint. “Er is één ding zeker, je krijgt niets cadeau. Je moet niet de illusie hebben dat je direct geld kunt verdienen of voor volle zalen staat. Wij begonnen met gratis optredens in kroegen en voor studentenverenigingen. Ooit stonden we in de vrieskou op een kerstmarkt te spelen voor een leeg plein. Dat was op dat moment niet leuk, maar nu kunnen we er gelukkig hard om lachen!”
Van een verlaten kerstmarkt weet Olivier het binnen een jaar te schoppen tot het voorprogramma van Alain Clark tijdens zijn theatertour. Daarnaast speelde hij op verschillende festivals en haalde hij in 2016 binnen een paar maanden een miljoen streams op Spotify met zijn nummer Horizon. Inmiddels is hij vijf jaar verder en heeft hij meerdere keren gespeeld in De Wereld Draait Door en in het Concertgebouw van Amsterdam en Paradiso gestaan. Spijt van zijn carrièreswitch heeft Olivier dan ook helemaal niet. Hij leeft momenteel het leven waar hij als marketingmanager van droomde.
Werk waar je blij van wordt
Olivier werkt momenteel druk aan nieuwe muziek voor het nieuwe jaar. Zojuist heeft hij het liedje Perfect Alibi uitgebracht, een heerlijk akoestisch winters nummer. En naast zijn zangstem gebruikt Olivier ook regelmatig zijn praatstem: na een cursus bij Stemacteren.nl wordt hij regelmatig gevraagd voor voice-overwerk voor merken als Lays en Douwe Egberts. “Ik vind stemacteren ontzettend leuk om te doen en dat is ook meteen waarom ik het doe: het is mijn doel om alleen nog maar werk te doen waar ik heel erg blij van word.” Olivier vindt het mooi dat hij met zijn stem een boodschap weet over te brengen en heeft inmiddels een studio aan huis waar vanuit hij zijn inspreekwerk kan doen. “Optredens zijn vaak ’s avonds. Het inspreekwerk kan ik in de middaguren doen. Voor mij is het een ideale combinatie.”
“De muziek is fantastisch, maar het is een onrustige en onzekere markt en dat heeft financiële consequenties. Het is daarom heel fijn om naast het maken van muziek nog een andere inkomstenbron te hebben.” Oliviers droom voor de toekomst? “Het liefst wil ik met mijn muziek en stem nog meer mensen bereiken. Ik vind het geweldig dat ik met muziek die ik zelf heb geschreven mensen kan raken. Hoe meer mensen hierop aanslaan en hierop reageren, hoe mooier. Ik hoop mijn muziek in de toekomst nog met nog meer mensen te mogen delen.”