Op welke stem stem jij?

13-09-2018

Aan wie geven we onze stem als we ons alleen maar zouden baseren op het stemgeluid van politici? Als we dus even voorbijgaan aan de boodschap die die stem verkondigt. Zouden de woorden ‘Yes, we can’ net zo’n impact hebben gehad als Barack Obama een piepstem had gehad?

Als Obama speecht kun je gerust je ogen dicht doen en veilig wegdromen. Niet omdat de inhoud slaapverwekkend is, maar omdat hij zo’n geruststellend stemgeluid heeft. Weloverwogen zinnen, rustig, opbouwend, intelligent en betrouwbaar. De betrouwbaarheid van zijn bariton hebben hem absoluut geholpen bij de verovering van het Witte Huis.

Een accent dat je op elke straathoek hoort

Dit in (letterlijk) schril contrast met zijn opvolger Donald Trump. Geen mooie volle stem, geen prachtige volzinnen, maar een accent dat je hoort op elke New Yorkse straathoek. Uit onderzoeken blijkt dat de manier waarop Trump spreekt hem niet betrouwbaar of ‘likeable’ maakt, maar dat mensen hem daardoor wel zien als een hardwerkende man die met twee benen in de echt wereld staat. Niet intellectueel maar wel effectief. Kijk maar eens naar dit filmpje als je wilt zien wat het effect van een accent kan zijn (en als je zin hebt om te lachen).

En dan van deze Amerikaanse zwaargewichten met een haarspeldbocht door naar: Sybrand Buma.

Als je alleen het geluid van zijn stem zou horen, zou je dan op hem stemmen? Buma klinkt alsof hij gepest is bij het buitenspelen en nu zijn beklag komt doen. Een zeurderige intonatie, een verwijtende klank. Geen prettig, betrouwbaar geluid, en al helemaal niet het geluid dat je zoekt in een leider. Aan de upside: moet je nagaan wat Buma in huis heeft, dat hij het toch helemaal tot de top van de Nederlandse politiek heeft weten te schoppen ;-).

The Iron Lady

Buma zou zijn stem ook kunnen aanpakken, net als Margareth Thatcher gedaan heeft. Haar zachte melodieuze stem heeft ze door oefening weten om te buigen tot een geluid dat haar mede de bijnaam The Iron Lady bezorgde. Een stem die autoriteit uitschreeuwt, die maakt dat je meteen rechtop in je schoolbank gaat zitten. De stem van een vrouw waar je geen grappen mee maakt. Nou ja ok, eentje dan.

Het antwoord op de vraag op welke soort stem we het liefst stemmen, is dus niet wat je misschien zou verwachten: de lage betrouwbare stem zoals die van Obama. Een accent kan wonderen doen zoals Trump laat zien, en ook de inhoud speelt gelukkig mee want anders zouden we nooit van Buma gehoord hebben.

Door: Suzanne Muller

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!