Priscilla (30) en Nico (31) zijn fandubbers

07-04-2019

“We hebben op onze zolder vijf jaar gewerkt aan een animatiefilm”

Sinds Priscilla 15 is droomt ze erover om een leven te geven aan een personage in een tekenfilm. Achter haar computer gaat ze zelf aan de slag met het inspreken van films. Op zoek naar gelijkgestemden met dezelfde passie, komt ze in contact met Nico. Ze chatten twee jaar met elkaar voordat ze elkaar in levenden lijve ontmoeten. Inmiddels is het stel gelukkig getrouwd, hebben ze twee kinderen en werken ze thuis samen aan hun allergrootste passie: fandubben, ofwel, het opnieuw inspreken van reeds bestaande films.

Als kind is ze al groot fan van tekenfilms en ook acteren is haar grote hobby. Als ze 15 is ziet ze op YouTube een filmpje van een Belgische jongen die een animatiefilm opnieuw heeft ingesproken. Er gaat op dat moment een wereld voor Priscilla open. “Ik vond het zo gaaf om te zien en dacht: misschien kan ik dit zelf ook! Ik ben op mijn computer aan de slag gegaan in Windows Movie Maker. Met een microfoon van Action sprak ik stemmen in films opnieuw zelf in. Ik dacht destijds dat ik dat heel goed deed, maar vind het nu best moeilijk om mijn eerste video’s terug te luisteren: het is heel staccato ingesproken en ik maakte best veel fouten!”

Films voorzien van nieuwe stemmen en geluidseffecten wordt al snel Priscilla’s grootste hobby. Ze vindt het heerlijk om in de huid van iemand anders te kruipen. “Je kan schreeuwen, huilen, je helemaal inleven en je lekker laten gaan. Scènes met dood en verderf zijn bij mij favoriet. Het allerleukste vind ik dat je iedere keer weer iemand anders bent. De ene keer speel je een moeder, de andere keer ben je een kind.” Op internet komt Priscilla in contact met Nico, die vlak bij haar in de buurt blijkt te wonen. Als Priscilla een video van Nico ziet waarin hij zingt trekt ze de stoute schoenen aan en stuurt ze hem een bericht: ze vraagt of hij een keer samen met haar wil zingen. De twee worden al snel verliefd op elkaars stem. Ze praten maar liefst twee jaar met elkaar via de chat, voordat ze elkaar in levenden lijve ontmoeten.

“Al sinds ik een klein meisje ben droom ik ervan om dit te doen”

Ook voor Nico is de wereld van het stemacteren inmiddels opengegaan, door het Engelse spel ‘Thief’. In deze online game speelt hij verschillende rollen waarbij zijn stem essentieel is. Nico: “Via die videogame ging ik zelf op zoek naar wat er allemaal mogelijk was op het gebied van stemacteren. Ik kwam in een community terecht waar van alles werd gedaan: van animatiefilms tot aan hoorspelen. Daar wilde ik bij horen! Ik leefde destijds vooral ’s nachts en zat hele nachten achter mijn computer om van alles te proberen. Het lukte in het begin helemaal niet goed, maar ik vond het waanzinnig gaaf om te doen.”

Priscilla begint met het verzamelen van goede stemmen voor eigen projecten. Via YouTube zoekt ze mensen op die inspreken en die ze kan gebruiken voor de films die ze zelf dubt. De meeste van deze mensen zijn inmiddels al jarenlang vrienden van Nico en Priscilla. Het stel is volgende maand tien jaar samen en Nico is heel erg blij dat hij met iemand is getrouwd die hem en zijn passie volledig accepteert: “Ik zou niet weten hoe het is om iemand te hebben die niet achter je hobby staat. Mijn vrouw en ik versterken elkaar en we groeien in wat we doen. Als je een vrouw hebt die niet achter je grootste passie staat dan groei je niet zo hard en dan dooft de passie sneller voor wat je doet.” Priscilla vindt het geweldig dat ze door het stemacteren haar grote liefde heeft gevonden. “Al sinds ik een klein meisje ben droom ik ervan om dit te doen. Inmiddels hebben we onze complete zolder omgebouwd tot studio. Het is en blijft natuurlijk hobby, maar we gaan wel richting professioneel niveau als je ziet wat voor apparatuur we hebben staan. Ik werk nu in de zorg en heb geen carrière als stemacteur, maar kan op deze manier toch genieten van het stemacteren en alles wat erbij komt kijken.”

“Ik vraag mensen een stukje van hun ziel in het karakter te stoppen”

De rolverdeling tussen het echtpaar is overzichtelijk. Priscilla is degene die met de projecten aankomt en de stemmen bij elkaar zoekt, Nico is vertaler, regisseur, mixer en audiotechnicus. Priscilla: “Hij heeft engelengeduld en weet in mensen het allerbeste naar boven te halen. Zelf ben ik dyslectisch, dus het lezen van mijn tekst duurt soms even. Als professioneel stemacteur is daar in een studio natuurlijk helemaal geen tijd voor, maar Nico neemt alle tijd voor me en is echt een coach voor mij en alle anderen die leven geven aan de personages in onze projecten.”

Nico: “In een professionele geluidsstudio zitten mensen die kunnen stemacteren. In onze vriendengroep is niet iedereen even goed. Tijdens het fandubben neem ik uitgebreid de tijd om het beste uit iemand te halen. Het is zo mooi om te zien hoe iemand eerst als een robot klinkt, maar uiteindelijk groeit en dan een eigen draai aan een karakter kan geven. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het stemacterenis en niet stemimiteren. Ik vraag mensen een stukje van hun ziel in het karakter te stoppen.”

“Wolfskinderen: deze film heeft het allemaal”

In het dagelijks leven is Nico technisch coach bij een pinautomatenbedrijf. Hij geeft leiding aan een team van 35 man en werkt veertig uur in de week. Een carrièreswitch naar het vakgebied waar zijn hart ligt, durft hij nu nog niet te maken: “Ik ben na vijftien jaar fandubben wel op een bepaald niveau gekomen maar om echt die stap te zetten naar een carrière als stemacteur of -regisseur, daarvoor ben ik op dit moment nog te onzeker. Daar komt ook bij dat ik erg perfectionistisch ben. Dus alleen als ik heel erg zeker van mezelf ben, dan zou ik daar misschien voor gaan. Die ambitie heb ik nu niet.”

Een project waar Nico en Priscilla erg trots op zijn, is de Nederlandse versie van de oorspronkelijke Japanse film Wolfskinderen. Dit is een meeslepende animatiefilm van de bekende Japanse regisseur Mamoru Hosoda. Priscilla: “Ik ben helemaal weg van dit verhaal. Het gaat over een moeder die er alleen voor komt te staan met haar twee kinderen. Of ik besluit of ik een film wil fandubben, is 100% afhankelijk van het verhaal. Nico en ik houden van mooie verhalen met een boodschap. Er moet drama en romantiek in voorkomen. Wolfskinderen heeft het allemaal.”

“We huurden een bioscoop af voor de première van onze film”

Als we een project gekozen hebben, downloaden we de film in de best mogelijke kwaliteit. Helaas hebben we dan natuurlijk niet de kanalen van geluid, muziek en soundeffects apart, dus iedere voetstap die je hoort, moeten we zelf nabootsen en in de film verwerken. En dan moet je dus luisteren: is dit een kind? Hoe zwaar is iemand? Waar loopt iemand op? Er komt echt veel bij kijken. We hebben natuurlijk allebei een baan, een zoon van vijf en een pasgeboren baby, dus we hebben uiteindelijk vijf jaar aan de film gewerkt en nu is hij af. Het gaat echt om een fanproject, dus we verspreiden onze film niet.”

Nico: “We hebben de film drie keer opnieuw ingesproken. Er is een harde schijf gecrasht en we hebben een microfoon gehad die het begaf. Ik ben heel erg perfectionistisch dus heb uiteindelijk alle acteurs uitgenodigd om nog een keer langs te komen. We zorgen er dan voor dat ze lekker bij ons kunnen eten en blijven slapen. We maken er echt een feestje van. Dan is het ook niet zo erg als het vier uur duurt voordat je iets hebt ingesproken. Toen de film af was, hebben we een bioscoop afgehuurd om hem met zijn allen naar de première te kunnen kijken. Er was 120 man en iedereen was supertrots. Die kick, daar doen we het voor.”

“Het is superleuk om met je eigen vrienden iets moois te creëren”

Mocht je nu ook thuis aan de slag willen gaan met fandubben, dan heeft Nico één advies: ga het doen. “Wij zijn inmiddels doorgeslagen met onze apparatuur, maar wij begonnen ook achter onze computer, met een goedkope microfoon. Op YouTube vind je zogenaamde ‘Fandub Ready’ video’s, deze kun je zo zelf inspreken, met de microfoon op je smartphone. Deze video’s zijn ideaal om lekker aan de slag te gaan en te gaan oefenen.” Priscilla: “Het allerleukste aan fandubben vind ik dat je nooit bent uitgeleerd. Je kunt jezelf blijven trainen en verbeteren. Als je net als ik als sinds je kind bent droomt van stemacteren, maak er dan je hobby van. Het geeft je zoveel plezier en het is superleuk om met je eigen vrienden iets moois te creëren. Nico: “Mijn vader is helaas vlak voor de geboorte van onze tweede zoon overleden. Waar ik heel erg blij mee ben, is dat hij voortleeft in onze film. Ik zal mijn jongens later met veel trots de stem van hun opa laten horen.”

Wil je meer weten over de grote passie van Nico & Priscilla? Volg ze op Facebook.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!