Verliefd worden op een radiostem, kan dat?

12-06-2019

‘Paul de Leeuw werd als puber stapelverliefd op de prachtige, enthousiasmerende radiostem van Frits Spits’ 

Wat je aantrekkelijk vindt in een stem is heel persoonlijk. Soms hoor je een stem op de radio die nog even in je hoofd blijft hangen. Andere stemmen maken geen enkele indruk en vergeet je meteen weer. Kun je verliefd worden op iemands stem, zonder dat je iemand ooit in levenden lijve hebt ontmoet? Het antwoord luidt: ja.

In de speelfilm Her (2013) wordt een man verliefd op een vrouwelijke computerstem. “Ja, logisch!” riepen veel mensen. De mooie, zwoele en geïnteresseerde vrouwelijke stem is namelijk van niemand minder dan de prachtige Scarlett Johansson. Denken we niet allemaal aan haar lippen en borsten, als we haar stem horen? En willen we het niet allemaal avonden lang met haar hebben over het leven en de liefde?

Ook wanneer je niet weet hoe de persoon achter een stem eruitziet, kun je verliefd worden op een stem. Je stem bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk iemand anders je vindt. Andersom is het ook zo: je kunt enorm afknappen op iemands stem, als hij of zij een geluid heeft dat je niet persoonlijk aanspreekt. Bekende afknappers zijn stemmen die heel erg monotoon of juist hoog of schel klinken.

Beloning, geluk en euforie

Paul de Leeuw werd in 1978 als thuiswonende puber stapelverliefd op de prachtige, enthousiasmerende stem van Frits Spits, gaf hij vorig jaar openlijk toe in zijn column in het AD. Door Frits stem was Paul al snel verslaafd aan het radioprogramma Avondspits. Paul luisterde naar Frits als hij alleen aan tafel zat en schrijft: “Het voelde alsof Frits Spits als tafelgenoot tegenover mij zat en hij mij toesprak en speciaal voor mij muziek draaide...”

Als je verliefdheid bent komen er bepaalde stoffen vrij, waaronder neurotransmitters in de hersenen zoals adrenaline, dopamine en endorfine. Als je verliefd bent vertonen je hersenen bovendien meer activiteit in de gebieden die samenhangen met beloning, geluk en euforie. Er is in onderzoeken zelfs bewezen dat gebieden die samenhangen met gevoelens als verdriet en angst bij verliefde personen veel minder actief zijn! Waarom je nu wel of niet op iemand verliefd wordt heeft te maken met subtiele kenmerken in iemands ogen, lichaamstaal of: stem.

Ben jij wel eens verliefd geweest op een radiostem?

Paul de Leeuw fantaseerde dat Frits Spits zijn grote liefde was. Frits, zou hem op een dag ophalen om de hele tijd plaatjes te draaien met enkel een witte onderbroek aan. Nadat Paul een foto van Frits had gezien, was de romantiek vervlogen. Toch werd zijn stem zijn trouwste vriend: Paul bleef de stem van Frits overal volgen. Hij schrijft in zijn column dat hij Frits later ook heeft mogen ontmoeten om met hem te praten over platen en theaterprogramma’s. Frits’ stem sleepte Paul door moeilijke momenten in zijn leven heen. De kortstondige verliefdheid ging over in houden van. Ben jij wel eens verliefd geweest op een radiostem? Laat het ons weten!

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!