Vier misverstanden over het werk van een stemacteur

22-08-2018

 

1. Als stemacteur kun je makkelijk veel geld verdienen

Een voice-over loopt een studio binnen voor het inspreken van een commercial van tien seconden en stuurt vervolgens een factuur van een paar honderd euro. “Lekker dan! Zo wil ik ook mijn geld wel verdienen!” denken de meeste mensen. Vergis je niet. Zelfs de beste en meest bekende voice-overs van Nederland spreken echt niet iedere dag een commercial in. Het inspreken van reclames voor radio of televisie zijn voor een stemacteur de krenten in de pap; geen dagelijks werk. Bovendien ben je als stemacteur meestal freelancer en moet je ook geld verdienen voor de dagen in het jaar dat je niet werkt en ben je zelf verantwoordelijk voor onder andere je verzekeringen en pensioenopbouw.

2. Als je een goede stem hebt hoef je verder niets te kunnen

Het woord ‘stemacteren’ zegt het al: als voice-over moet je net zo goed kunnen acteren als een model of een acteur. Waarom? Je moet de boodschap die je moet inspreken kunnen overdragen. Of dit nu een radiocommercial van tien seconden of een bedrijfsfilm van een half uur is: degene die naar jouw stem luistert moet ieder woord dat jij zegt geloven. Er zijn mensen met fantastische stemmen die het niet in zich hebben om stemacteur te worden. Als je van stemacteren je beroep wil maken komt er dus veel meer bij kijken dan alleen die gouden strot. En net als een ‘normale’ acteur moet je je als stemacteur blijven ontwikkelen door middel van het volgen van trainingen en workshops

3. Alle stemacteurs kunnen vanuit huis werken

Vanuit huis werken klinkt voor mensen die elke dag op hetzelfde saaie kantoor werken als een paradijs op aarde, maar om thuis te kunnen werken als stemacteur moet je een flinke investering doen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je thuis een studio hebt en kwalitatief goede apparatuur hebt om teksten te kunnen inspreken, maar nog belangrijker: je kunt alleen vanuit huis inspreken als je zover bent dat je jezelf kan regisseren. Voor menig beginnend stemacteur is dit nog een brug te ver: pas als je veel ervaring hebt kun je proberen de stap zetten om vanuit huis klussen te doen. En zelfs dan is het per opdrachtgever nog verschillend of het mogelijk is je teksten vanuit huis in te spreken.

4. Als stemacteur doe je alleen maar vette dingen

Het inspreken van een tekenfilm is voor velen een droom, en als je een goede stem hebt, word je er misschien ook wel eens voor gevraagd. Helaas verdien je met een dergelijke klus helemaal niet veel geld. Om ervoor te zorgen dat je brood op de plank hebt zal je dus ook minder ‘gave’ klussen moeten doen zoals het inspreken van bedrijfsfilms en e-learning programma’s. Vind je dat boring? Dan kun je je carrière als stemacteur wel vergeten, want dit zijn nu juist de klussen die wél vaker terugkomen en waarmee jij als stemacteur kan zorgen voor een stabiel inkomen.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!