Waar hoor je stemacteurs?

07-08-2018

Als je nadenkt over waar je stemacteurs hoort, waar denk jij dan aan? Wellicht als eerste aan reclames, of die dame van de NS? Maar wist je dat stemacteurs op veel meer plekken te horen zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rij!

Tekenfilms

Het echte stemacteerwerk zit natuurlijk in tekenfilms. Als stemacteur doe je jezelf voor als volstrekt iemand anders dan je bent, dus moet je echt met je hele lijf kunnen acteren om de juiste stem te produceren. Een volwassen vrouw die bij wijze van spreken slist en spuugt om als stereotype peuter over te komen is daarbij geen uitzondering!

Reclames

Uiteraard kom je veel stemmen tegen in reclames op televisie, op de radio en op internet. Als je heel goed luistert, kun je misschien zelfs wel opmerken dat er een aantal stemmen zijn die je regelmatig tegenkomt in verschillende reclames! Er zijn natuurlijk nou eenmaal een aantal stemmen die populair zijn bij castingbureaus en die dus regelmatig voorbij komen. Uiteraard zijn deze stemacteurs wel zo professioneel dat ze hun stem telkens weer aanpassen aan de desbetreffende klus en jij daar dus helemaal niets van merkt!

Musea

Iets minder voor de hand liggend zijn stemmen in musea. “Nu je het zegt!” Die tours die je via een oortje kunt beluisteren of de filmpjes of geluidsopnames die je kunt aanklikken bij diverse objecten, moeten ook door iemand ingesproken worden!

Luisterboeken

Wat dacht je van luisterboeken? Een prettige, rustige stem die duidelijk articuleert is van groot belang om van een luisterboek een succes te maken. Kleine kans dat de schrijver net zo goed boeken kan voorlezen als schrijven!

Instructiefilmpjes

Vroeger kreeg je hele boekwerken aan handleidingen bij alles wat je kocht, maar tegenwoordig bekijken we liever instructiefilmpjes. Omdat je zelf tijdens het bekijken van zo’n filmpje zo gefocust bent op wat je moet doen is het je waarschijnlijk niet eerder opgevallen, maar ook daarvoor is dus een voice-over nodig!

E-learning

Enigszins in het verlengde van de instructiefilmpjes bevindt zich e-learning. Want ook leren doen we minder uit boeken en in real-life, maar meer online met animaties en gesproken tekst. Een heldere, duidelijke en rustige voice-over kan zo complete lesmethodes voor zijn rekening nemen!

Commentator

Kijk je wel eens van die series waarin je een dagje meekijkt op de spoedeisende hulp of bij de politie? Uiteraard komen daarin diverse artsen en agenten aan het woord, maar wie plakt het verhaal aan elkaar? Wie vertelt je de achtergrondinformatie: wat vooraf ging en hoe het afloopt? Een commentator!

Filmtrailers

‘Nu in de bioscoop’, pakkende woorden of een opsomming van de bekendste acteurs: allemaal mogelijke teksten die een voice-over inspreekt voor filmtrailers. Let er maar eens op: zelden zie je een filmtrailer waar niet in gesproken wordt. Een voice-over kan met de juiste stem de spanning extra laten stijgen!

Zo zie je dat je dag in dag uit omringd bent door diverse stemmen. Zonder dat je er erg in hebt! Waar hoor jij regelmatig stemacteurs?

Door: Giulia Califano - de Waal

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!