Wat is walla?

03-10-2018

Is het je wel eens opgevallen hoeveel achtergrondgeluiden je hoort als je bijvoorbeeld in een restaurant zit? Of door de stad loopt? Of met het vliegtuig reist? Je hebt misschien alleen maar oor voor degene met wie je praat, maar als je even stil bent hoor je dat je omringd bent door geluiden! Stel nu dat je een film kijkt waarin twee mensen met elkaar praten in een café en je zou alleen die twee mensen horen, geen enkel ander geluid. Dat zou totaal niet realistisch zijn! Om dat op te lossen is er gelukkig walla! Walla? Wat is dat?

Achtergrondgeluiden

Walla is een geluid dat het geroezemoes van mensen op de achtergrond nabootst. Dit zijn dus vaak pratende, schreeuwende of lachende mensen. In een restaurant zijn het vooral etende mensen die rustig met elkaar praten, in een voetbalstadion zijn het waarschijnlijk meer schreeuwende voetbalsupporters. Je verstaat er meestal helemaal niets van wat die mensen zeggen, maar dat is ook niet de bedoeling. Ze zijn er alleen om een realistisch beeld te scheppen, om sfeer te creëren.

Waarom is walla zo belangrijk?

Walla is dé manier om een bar, restaurant, nachtclub, vliegtuig of piratenschip tot leven te brengen. Als je in al die situaties slechts de hoofdpersonages zou horen praten, zou de scène heel steriel op je overkomen. Door walla te gebruiken halen regisseurs de scène ‘uit de studio’ en geven ze ons het gevoel opgezogen te worden in de setting. Alsof we zelf in die bar, in het restaurant of in het vliegtuig zitten! Door al die geluiden die we eigenlijk niet kunnen thuisbrengen, voelen we toch direct in welke omgeving we terecht zijn gekomen.

Waarom walla?

De term walla is dan ook vermoedelijk ontstaan doordat ontdekt werd dat wanneer je een aantal mensen op de achtergrond het woord walla laat herhalen, het klinkt als geroezemoes. Blijkbaar klinkt het echter niet realistisch genoeg, want tegenwoordig gebruiken walla acteurs toch gewoon echte woorden en conversaties, hoewel ze die meestal ter plekke verzinnen. Ze krijgen echter wel vooraf instructies over de taal, spraakpatronen en accenten die horen bij de omstanders die ze spelen. Soms worden ze geïnstrueerd bepaalde woorden te gebruiken of op een bepaald moment te lachen of schreeuwen. Kijk hier maar eens!

Walla vertaald

Zo komt het dus ook daadwerkelijk voor dat wanneer een film uit het Engels naar het Nederlands vertaald wordt, alle achtergrondgeluiden ook vertaald moeten worden! Het zou immers raar zijn om op een feestje van een Nederlandse tiener alleen maar Engels geroezemoes te horen.

Hoe wordt walla toegepast?

Walla wordt voor films vaak apart opgenomen en onder de scènes gemonteerd. Dat is uiteraard sowieso het geval wanneer het gaat om de vertaling van een film. Belangrijk voor de editor en mixer is hierbij dat walla zo zorgvuldig wordt geknipt en geplakt dat het realistisch overkomt. Het is niet de bedoeling dat wij als publiek te veel achtergrondgeluiden horen wanneer de hoofdpersonages even stil zijn, maar een doodse stilte komt wel erg kunstmatig over. De editor heeft dus de belangrijke taak om walla te versterken en te verzachten op basis van de rest van het script. Knap kunstje!

Zo zie je maar dat er heel veel meer stemmen nodig zijn in een film of serie dan alleen de personages die je daadwerkelijk leert kennen. Daar ligt dus ook verrassend veel werk voor stemacteurs, die er soms het grootste plezier aan beleven om met een groep walla te mogen inspreken!

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!