Wat verdient een stemacteur of voice-over?

30-07-2018

‘Kruidvat! Steeds verrassend, altijd voordelig!’ De stem van actrice Hadewich Minis is voor sommige mensen de meest irritante reclamestem die ze op radio en televisie voorbij horen komen. Toch is zij dankzij haar inkomsten als vaste voice-over van de drogist in de gelegenheid om af en toe een half jaar vrij te nemen als actrice. Een lekker baantje dus, maar kan iedere voice-over jaarlijks een paar maanden op het strand gaan liggen?

Hoeveel je als stemacteur kunt verdienen met inspreken verschilt per klus. Hadewich verdient goed omdat ze al jarenlang wekelijks de nieuwste aanbiedingen van Kruidvat inspreekt. De meeste reclames die je op radio en televisie hoort hoeven echter maar één keer ingesproken te worden en worden gedurende een langere periode uitgezonden. Natuurlijk is het een groot verschil of de commercial die jij inspreekt op de lokale radio in Zeeland wordt uitgezonden of in heel Nederland te horen is. Voor een nationale reclamespot kun je misschien in een kwartier tijd €400,- verdienen, maar reken je niet rijk, want deze klussen heb je als stemacteur zeker niet elke dag.

Stemactrice Tuffie Vos is de vrouw die dagelijks op ruim vierhonderd treinstations vertelt welke intercity’s er vertraging hebben. Omdat ze dagelijks in heel Nederland te horen zou je denken dat Tuffie ook een weektaak heeft aan haar klus voor de NS, maar niets is minder waar: op wat kleine jaarlijkse aanpassingen na, heeft ze alles in één keer ingesproken. Ieder woord los, zodat de computer de woorden zowel in het begin, in het midden, of aan het einde van een zin kan plaatsen. Iedereen kent Tuffie’s stem van het reizen per trein, maar de stemactrice doet hiernaast talloze andere klussen die weer heel anders van aard zijn dan de reizigersinformatie voor de Nederlandse Spoorwegen.

Eddie Murphy verdiende 50 miljoen dollar met Shrek

Voice-overwerk dat je veel vaker dan één keer per jaar kan doen is het inspreken van bedrijfsteksten. De prijs die je hiervoor kan vragen is gemiddeld €250,- voor een artikel van 500 tot 700 woorden. Veel bedrijven vinden het prettig om te werken met een vaste stem. Als jij ervoor kan zorgen dat jij de vaste stem wordt van een bank of autoleasemaatschappij, kun je vaak zowel de radio- en televisiecommercials als de bedrijfsfilms en video’s voor social media inspreken. De meeste bedrijven willen wel graag exclusiviteit en dit kan dus betekenen dat zij niet willen dat je je aan de concurrent bindt. Als dat zo is, zie je dat ook terug in het bedrag dat zij je per uur of tekst betalen.

Het inspreken van een tekenfilm is voor de meeste stemacteurs een droom. Eddie Murphy verdiende in Amerika 50 miljoen dollar met het inspreken van de Shrek films. Kassa! Helaas, in Nederland gaat dat net iets anders. Voor het inspreken van een teken- of animatieserie verdien je gemiddeld 50-60 euro per uur. Voor de grotere films is dit het dubbele, ongeveer 100 euro per uur. Als voice-over zijn relatief minder ‘leuke’ klussen vaak wel de klussen die je als freelancer nodig hebt om een vast inkomen te bouwen. Als je ervoor zorgt dat je meerdere van dit soort klussen doet, kun je hiernaast het inspreekwerk doen waar je hart ligt.

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!