Wie spreekt toch al dat hysterische speelgoed in?

03-10-2018

“De bloemen draaien in de wind, kiekeboe! Ik zie je!”

Zelf val ik in de categorie ouders die speelgoed dat geluid maakt het liefst héél ver buiten de deur houdt, maar ik ken genoeg baby’s en kinderen met zingende piano’s en pratende puppy’s. Wie spreekt en zingt al dat speelgoed toch in? Zijn dit bekende stemacteurs of mensen die in dienst zijn bij de desbetreffende speelgoedfabrikant?

De Baby Walker van Vtech kom je bij een gemiddeld gezin met twee kleine kinderen en een nieuwbouwwoning in een Vinex wijk wel tegen. De pratende, lichtgevende, 2-in-1 loopkar bestaat al meer dan tien jaar en heeft een interactief, afneembaar activiteitenpaneel. De woorden “De bloemen draaien in de wind, kiekeboe! Ik zie je!” zullen menig ouder dan ook bekend voorkomen en er is een kans dat ze niet kunnen wachten tot het vrolijke stuk plastic doorgegeven kan worden aan een klein neefje of nichtje…

De teksten van de Baby Walker zijn jaren geleden ingesproken door actrice en stemactrice Anneke Beukman. Waar je haar van kan kennen? Ze was te horen in The Simpsons, Beugelbekkie, Monsters en co. En Rapunzel. En als je dochter in het bezit is van een knalroze Kidisecrets Pocket, dan zal je Annekes stem waarschijnlijk ook regelmatig in je huiskamer voorbij horen komen.

Met knuffels op schoot inspreken

De stem van de Laugh & Learn Love to Play Puppy van Fisher-Price is door niemand minder ingesproken dan zangeres en actrice Laura Vlasblom. Zij vertolkte niet alleen Barbie, Ariël De Kleine Zeemeermin en Katrien Duck maar spreekt met knuffels op schoot ook de stemmen van heel veel babyspeelgoed van in. Letters, cijfers, lichaamsonderdelen, kleuren, emoties, gevoelens en maar liefst veertig liedjes.

Het is bij het inspreken van dergelijk speelgoed voor baby’s en kinderen niet alleen van belang dat je dat op een manier doet die voor een klein kind aantrekkelijk is, je bent ook nog degene die tientallen minimensjes van alles zal gaan leren! Een enorme verantwoordelijkheid en dus zeker niet iets wat je even één, twee, drie inspreekt.

Hoewel veel mensen bij stemacteren vooral denken aan films en commercials, zijn het inspreken van instructievideo’s, e-learning programma’s, games en speelgoed klussen die bekende en goede stemacteurs regelmatig doen. En, zeg eens heel eerlijk: welke stem zou jij het liefst willen inspreken? Die van aap Snurkey of clown Bumba? Laat het ons weten!

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!