Zorg goed voor je stem

07-11-2018

Gezond Geluid

Als voice over is je stem je gereedschap, je instrument, je alles. Zonder je stem is het voice over en uit. Zoals een violist zijn viool moet onderhouden, een atleet zijn lichaam moet trainen, zo moet jij je stem verzorgen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Geluid

Je stembanden zijn twee plooien in je strottenhoofd die door spieren naar elkaar gebracht kunnen worden en daardoor de luchtpijp afsluiten. Door de uitgeademde lucht worden ze in trilling gebracht en maken geluid. Door te variëren in spanning op de stembanden verandert de toonhoogte van het geluid. De verschillende klanken worden gemaakt door bewegingen van lippen, tong, gehemelte en keel.

Een prachtig apparaat dus, maar ook kwetsbaar.

Gevaren

Dat roken, alcohol, cafeïne en pittig eten niet per se een gunstige werking hebben op je strottenhoofd dat wist je waarschijnlijk wel. Kuchen en hoesten zijn logischerwijs ook niet goed, maar wist je dat ook fluisteren schadelijk kan zijn voor de stembanden? En droge lucht, melkproducten, vermoeidheid, emoties en het verkeerd gebruiken van je stem kunnen ook allemaal een negatieve invloed hebben. De gevolgen kunnen zijn dat je schor wordt, hees klinkt, je stem kwijtraakt of zelfs knobbels ontwikkelt op je stembanden.

Gezond

Als je werkt met je stem, dan werk je dus met spieren. En net als een sporter gelden voor jou de basis gezondheidsregels: gezond eten, genoeg trainen en voldoende rust nemen.

Daarnaast zijn spieren ook gevoelig voor spanning, hoe meer ontspannen je spieren zijn, hoe beter je stem klinkt. Massage kan hierbij helpen. Je kunt daarvoor naar een gespecialiseerde logopedist gaan, maar je kunt ook zelf je hoofd, gezicht, nek en schouders masseren met zacht knijpende roterende bewegingen.

De meest geniepige van alle gevaren is het verkeerd gebruiken van je stem. Je komt er namelijk vaak pas achter dat je je stem verkeerd gebruikt als je spieren overbelast raken. Je krijgt keelpijn, je stem wordt schor of in een ernstiger geval heb je knobbels op je stembanden gekregen. Het goede nieuws is dat verkeerd stemgebruik kan worden afgeleerd door middel van logopedie, ook kunnen de knobbels daardoor verdwijnen. Mocht dat niet het geval zijn dan kunnen ze operatief verwijderd worden en met aansluitende logopedie kan de stem dan ook weer helemaal in topvorm raken.

Gezellig

Samenvattend: zorg je goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je stem. Leer hoe je je stem goed gebruikt, bijvoorbeeld bij een zang- of voice over-coach. En na de loodzware informatie van hierboven sluiten we af met een paar gezelliger feiten:

Je stem is dol op thee met honing, het maken van zoemklanken (mmmmmm) en… lachen!

Door: Suzanne Muller

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!