Audiotechniek voor stemacteurs

De vraag naar stemacteurs en voice-overs met een thuisstudio is groot. Voor een opdrachtgever wordt de keuze voor een stem steeds vaker bepaald door het wel of niet hebben van eigen opnamefaciliteiten. De thuisstudio is een voorwaarde voor de samenwerking geworden.

Een thuisstudio heeft grote voordelen: op elk gewenst moment inspreken, snel leveren en geen uren in de trein of auto onderweg naar een studio. En als iets opnieuw moet worden ingesproken, is dat zo gepiept. Maar hoe máák je een goede opname in een eigen studio?

Het aanschaffen van de juiste­ en tegenwoordig zéér betaalbare audioapparatuur ­is de eerste stap op weg naar een goede opname. Maar nog belangrijker is dat je weet hoe je de spullen moet gebruiken.

In de online cursus audiotechniek voor stemacteurs en voice-overs wordt het volledige opnameproces op een no­ nonsense wijze behandeld, zodat je een kwalitatief hoogstaande opname kunt aanleveren bij je opdrachtgevers.

Om aan deze workshop deel te nemen hoef je geen computer­ of audionerd te zijn. Aan de hand van uitgebreide videolessen met aantekeningen, leggen we op eenvoudige wijze uit hoe je een nette stemopname maakt en wat je daarvoor nodig hebt. Je kunt de workshop thuis volgen en de lessen op elk gewenst moment (opnieuw) bekijken.

De workshop is ingedeeld in drie modules:

 • Snelle start ­ in no time je eerste (goed klinkende) opname
 • Basis Audiotechniek
 • Gevorderden Audiotechniek

Vanaf het moment van aanmelding ontvang je elke week het online lesmateriaal via onze cursistenmodule.

In afzonderlijke videolessen gaan we gedetailleerd in op het maken van opnames met Audacity, Adobe Audition, en Twisted Wave voor iPhone/iPad.

Wat komt aan bod in de cursus 'Audiotechniek voor stemacteurs en voice-overs'?

De onderwerpen die in detail aan bod komen:

 • wat is geluid?
 • het opnameproces stap-voor­stap
 • welke apparatuur heb je nodig voor het maken van een stemopname?
 • het op juiste wijze aansluiten van apparatuur (signal flow)
 • het belang van (low­budget) akoestische behandeling & isolatie
 • toegepaste opname­ en montagetechnieken
 • audio bewerken met Audacity
 • editen met Adobe Audition
 • opnemen en editen op je iPhone/iPad met Twisted Wave
 • het (na)bewerken van je opname (compressors, noisegates, expanders, limiters en toonregeling ontcijferd)
 • en het aanleveren van opnames (mastering)

Het bovenstaande is een kleine greep uit het zeer omvangrijke lesmateriaal met bijna tien uur video, waarin vakjargon en theorie zo veel mogelijk worden vermeden. De focus ligt namelijk op de praktijk: het maken van een hoogwaardige stemopname.

De digitale lessen worden gegeven door geluidstechnicus en stemregisseur Barnier Geerling, die meer dan twintig jaar ervaring heeft met het maken van opnames in professionele studio’s.

Deze workshop is uitermate geschikt voor zowel de beginnende als doorgewinterde stemacteur, die wil opnemen in eigen studio.

Audiotechniek in de geluidsstudio

Online lessen individueel

Direct beginnen

Kosten: € 150,-

Aanmelden workshop

Wil je een e-mail ontvangen wanneer we een nieuwe Audiotechniek voor stemacteurs online hebben gezet? Vul dan hieronder je e-mailadres in!

Locatie
Leiden

Duur
meer dan tien uur lesmateriaal

Toelatingseisen
Geen. Deze cursus is geschikt voor de beginnende of ervaren stemacteur zonder kennis van of ervaring met audiotechniek. Eigen opnamefaciliteiten, hoe eenvoudig ook, komen van pas, maar zijn geen must. Niveau workshop: MBO+

Inclusief
6 maanden toegang tot de cursistenmodule, bijna tien uur videomateriaal, oefen- en studiemateriaal.