Anneloes werkt in de communicatie én is stemacteur

10-03-2019

‘Ik heb een betrouwbare stem die rust en positiviteit uitstraalt’

Anneloes Roeleveld (44) heeft een baan in de communicatie en heeft daar nog een grote passie naast: stemacteren. Ze wilde zichzelf drie jaar geleden graag op een creatief vlak ontwikkelen en dat lukte: na twee cursussen mag Anneloes zichzelf stemacteur noemen. Ze heeft een paar opdrachten per maand en spreekt onder andere informatieve video’s en medische bijsluiters in.

Sinds Anneloes een klein meisje is heeft ze een passie voor stemmen en verhalen vertellen. Zoals menig stemacteur is ze helemaal weg van animatiefilms van Disney. “Ik probeerde de stemmen die ik in films hoorde precies na te doen, zodat de intonatie helemaal klopte. Ik vond het heel erg leuk om daar verschillende emoties in te leggen. Als ik uit school kwam kon mijn moeder aan mijn stem horen met wie ik had gespeeld; de accenten en intonatie van kinderen uit mijn klas nam ik vanzelf over.”

Drie jaar geleden was Anneloes toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik vond het leuk om iets heel anders te gaan leren, iets creatiefs. Ik heb theatersport gedaan en zing in verschillende bandjes, ik wilde mezelf graag op een ander vlak ontwikkelen. Toen ik zag dat er in Leiden een cursus stemacteren bestond heb ik geen seconde getwijfeld. De website van Stemacteren.nl sprak me aan door de tone of voice. Ik zag daar een leuke balans tussen grondige kennis van zaken en het ook allemaal niet al te serieus nemen.” 

Leren naar jezelf te luisteren

Bij alle banen die Anneloes had vroeg haar baas haar de vakantieboodschappen op het antwoordapparaat in te spreken. Maar professioneel gezien had ze verder nog nooit iets met haar stem gedaan. Vol enthousiasme begint Anneloes aan de basiscursus. “In tien weken maak je kennis met alle verschillende kanten van het vak. Je leert alles over de soort producties die kan inspreken; commercials, bedrijfsfilms, audioboeken, documentaires, internetreclames, games, navigatiesystemen en andere informatieve boodschappen. Er is zoveel meer dan radio, televisie en animatie. Je leert tijdens de cursus welke stijl bij je past en gaat ook horen hoeveel verschil een stem kan maken; als ik een commercial inspreek voor een hip scootermerk, klinkt dat heel anders dan wanneer een 23-jarige dat doet.”

“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is om ontzettend goed naar jezelf te luisteren. Je moet in dit vak kunnen horen wat je doet. Wat spreek je in? En wat breng je daarmee over? Klopt het wat je zegt? Is het geloofwaardig? Als dat niet het geval is: wat kun je veranderen om je boodschap wel goed over te brengen? We hebben ook heel erg gelachen tijdens de cursus: soms doe je een rare verspreking en krijg je de juiste tekst daarna niet meer zonder lachen uitgesproken. En soms spreek je iets in en roept de regisseur: ‘Dit klinkt echt teveel alsof je naar een begrafenis gaat!’

Je eigen stemprofiel ontwikkelen

“Stemacteren is iets wat ik heel graag doe en daarom ben ik een paar maanden later gestart met de vervolgcursus. Deze cursus is een stuk intensiever: je maakt langere dagen en dus veel meer uren. Je krijgt ook striktere instructies en werkt in een kleinere groep. In de vervolgcursus ga je écht op zoek naar je eigen stijl: wat past er bij jouw stem? Je gaat je eigen ‘merk’ en je eigen stemprofiel ontwikkelen.”

Anneloes is inmiddels aangesloten bij Fourteen Voices. Drie weken na de vervolgcursus had ze haar eerste betaalde opdracht binnen. Om flexibel te kunnen werken, heeft Anneloes geïnvesteerd in een opnamefacility aan huis. “Zo’n voicebooth is niet goedkoop, maar ik heb het apparaat er inmiddels uit! Juist omdat ik een fulltimebaan heb, is het stemacteren op deze manier inpasbaar in mijn leven en kan ik opdrachten in mijn eigen tijd uitvoeren.”

Genieten tijdens het inspreken

Anneloes heeft in de cursussen ontdekt dat zij een betrouwbare stem heeft. Daarnaast is haar stem vriendelijk, licht en vrij. Wat haar stem uitstraalt is rust en positiviteit. Het is dan ook niet vreemd dat Anneloes haar stem al snel wordt gecast voor het inspreken van een informatievideo voor een kinderziekenhuis. Ook wordt Anneloes gevraagd om medische bijsluiters in te spreken.  “Wat heel erg grappig is, is dat mijn omgeving mijn stem nooit herkent. Zelfs mijn eigen man herkende mijn stem niet in de video die ik insprak voor het kinderziekenhuis!”

“Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik wilde gaan stemacteren, werd dat wisselend ontvangen. Veel mensen hadden geen idee dat dit een serieus vak is waarmee je geld kan verdienen. Ook was er bij sommige mensen wel een bepaalde scepsis. Persoonlijk heb ik nooit getwijfeld, omdat het iets is wat ik heel erg leuk vind om te doen. Als jij dat gevoel ook hebt heb ik één advies: ga het doen! In het begin zal het gek zijn om jezelf te horen, maar dat went heel snel. Het is een ontzettend leuk en leerzaam vak. Wees kritisch, ga voor kwaliteit, maar neem jezelf niet al te serieus: het is heel belangrijk om tijdens het inspreken heel erg te genieten!”

Door: Hannah König

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!