ZOMERKORTING ๐ŸŽ‰ - Schrijf je vรณรณr 31 mei in voor de basisworkshop of bootcamp en ontvang 20% korting! ๐ŸŒž

Het Stemacteren Journaal: Week 16

18-04-2024

Week 16 bracht een explosie van opwinding in de wereld van stemacteren. Keanu Reeves werd aangekondigd als de stem van Shadow the Hedgehog in de derde Sonic-film. Aldi verraste door Diederik Ebbinge te vervangen met een door AI gegenereerde stem, gebaseerd op opnamen van hun eigen personeel. Ondertussen keert Dante Basco terug als Zuko in de aankomende animatiefilm "Aang: The Last Airbender". Zal onze eigen Sander de Heer ook opnieuw terugkeren?

 

Lees hieronder meer...

 

 

Volgens verschillende insiders van The Hollywood Reporter zal niemand minder dan Keanu Reeves zijn stem lenen aan Shadow in de aankomende Sonic the Hedgehog 3-film! Shadow the Hedgehog is een iconisch personage uit Sonic, die voor het eerst voorkwam in de game Sonic Adventures 2. Hij werd al snel een grote rivaal van hoofdkarakter Sonic en speelt vaak de anti-held. Keanu, die we allemaal kennen van o.a. The Matrix en John Wick, is zeker geen nieuwkomer in de wereld van stemacteren. Misschien herinner je je zijn geweldige vertolking van Duke Caboom in Toy Story 4 nog? Of je moet natuurlijk de Nederlandse versie hebben gezien, dan heb je Edwin Jonker gehoord in plaats van Keanu Reeves. 

 

 

De mysterieuze Shadow dook al kort op na de aftiteling van de vorige film en verscheen opnieuw tijdens een exclusieve CinemaCon 2024-presentatie. Maar bij beide fragmenten was hij nog niet te horen. Als de geruchten dus waar blijken te zijn, zal Reeves zich voegen bij een al indrukwekkende cast, waaronder Ben Schwartz (Sonic), Jim Carrey (Robotnik) en Idris Elba (Knuckles).

 

En laten we de connectie niet vergeten: Idris en Keanu hebben hun vocale talenten al eerder samengebracht in de wereld van gaming! Fans van Keanu Reeves herinneren zich vast nog wel zijn optreden in de epische game Cyberpunk 2077. Met Reeves als de iconische Johnny Silverhand en Elba als de stem achter River Ward. Naast de stemmen leken de personages ook bizar veel op de (stem)acteurs.

 

Maar met de opnames van Sonic 3 die eind maart werden afgerond, kunnen we niet wachten om te zien hoe deze epische film uitpakt en hoe Keanu Reeves gaat klinken wanneer hij op 20 december in de bioscoop verschijnt!

 

Over de Nederlandse cast is nu nog niks bekend, maar van de vorige Sonic-films waren dit de stemmen:

  • Najib Amhali als Sonic
  • Randy Fokke als Tails
  • Emmanuel Ohene Boafo als Knuckles
  • Joshua Albano als Tom
  • Huub Dikstaal als Dr. Robotnik
  • Carolina Dijkhuizen als Maddie
  • Peggy Vrijens als Rachel

En nu is de vraag natuurlijk: wie zou perfect zijn voor de Nederlandse stem van Shadow? Misschien onze eigen Barnier Geerling? Of moet het Edwin Jonker worden omdat hij al ervaring heeft als de Nederlandse stem van Keanu Reeves? Of Victor van Swaay die Shadow speelde in Sonic-X, een anime-serie van Sonic die te zien was op Fox Kids in 2004.

 

 

Aldi heeft onlangs een opvallende verandering doorgevoerd in hun reclamecampagnes op radio en tv: de stem van acteur Diederik Ebbinge, bekend van De Luizenmoeder, is vervangen door een door kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde stem. Deze ontwikkeling toont aan dat grote merken steeds meer AI omarmen in reclame-uitingen, met als doel efficiëntie en kostenbesparing.

 

De nieuwe stem is gebaseerd op opnamen van tien vrouwelijke Aldi-medewerkers, waardoor de supermarkt zowel tijd als kosten bespaart. Hoewel de stem AI is, is er wel nog steeds een stemacteur nodig om de teksten in te spreken, die vervolgens worden aangepast naar de nieuwe Aldi-stem

 

 

Het reclamebureau van Aldi, Joe Public, kwam met het idee voor de AI-stem. "Een AI-stem past beter bij het merk dan een voice-over van een dure BN'er", zegt directeur Antoine Houtsma. Zo kunnen kosten worden bespaard in dat de winkelketen geen stemrechten meer hoeft af te dragen. Plus zegt Aldi dat dit zowel tijd als kosten bespaart en de klant daarvan profiteerd. En omdat een AI nooit verkouden kan zijn kunnen ze daardoor altijd snel iets laten inspreken.

 

Mensen zijn bij de video nog niet helemaal overtuigd van de nieuwe stem. Met reacties alsDit klinkt als een typische computer stem”, “erg late 1 april grap”, “Haha dit klinkt meer zoals het niet moet, het klinkt als een typische ai stem, maar dan een die verkouden is”.

 

Al zullen er zeker veranderingen komen door AI in de stemwereld, die wij ook volgen op de voet, blijkt hier toch weer uit dat er altijd een behoefte blijft aan goede stemacteurs.

 

 

Paramount introduceerde afgelopen week de geliefde animatiefilmfranchise's sprong naar het grote scherm op CinemaCon 2024 met Aang: The Last Airbender (de werknaam van de film). De film roept een nieuw team op om de personages te vertolken in een verhaal dat vermoedelijk plaatsvindt na Avatar: The Last Airbender maar voor The Legend of Korra, die het verhaal van Aang afrondde. Dit zal de eerste film worden van drie op zichzelf staande "Avatar" animatiefilms die door de studio al in juni 2022 waren aangekondigd. Deze uitbreiding van het Avatar-universum belooft nieuwe en boeiende verhalen voor fans wereldwijd.

 

Dave Bautista, bekend van Dune en Guardians of the Galaxy, zal de stem verzorgen van een nu nog naamloze slechterik. Eric Nam zal de stem van Aang overnemen, met Dionne Quan als Toph, Jessica Matten als Katara, en Román Zaragoza als Sokka.

 

Daarnaast keert Dante Basco als enige terug van de originele Engelstalige cast, waarbij hij opnieuw de stem van Zuko op zich neemt. 

 

De stemacteurs matchen daarbij nu ook iets meer met de etnische achtergrond van de karakters dan voorheen. Zo is Dionne Quan zelfs net als haar karakter Toph blind. Naast Toph spreekt zij ook de stemmen in van Kimi Finster in Rugrats en Trixie Trang in Fairly Odd Parents. Haar scripts zijn dan ook geschreven in braille. Dat bewijst maar weer dat iedereen stemacteur kan worden, zolang je maar een stem hebt natuurlijk.

 

Voor de Nederlandse cast is voor nu ook hier nog niets bekend. Maar de vraag is natuurlijk of Sander de Heer weer gaat terug keren in de wereld van Avatar. In de originele animatie serie speelde hij al meerdere rollen waaronder; Admiraal Zhao, Long Feng en Guru Pathik. Ook in de life-action Netflix-serie keerde hij terug als de Nederlandse stem van Admiraal Zhao. Dus hopelijk gaan we hem straks ook in de bioscoopzaal terug horen.

 

Wel is er zojuist helaas bekendgemaakt dat de film uitgesteld is naar 2026. Dus het is nog even wachten totdat we weer terug kunnen duiken in de wereld van Aang.

> Bekijk alle artikelen

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hier je e-mailadres in!